Cum reduc exercițiile fizice simptomele bolii Parkinson

Exercițiile fizice intensive pot ajuta la reducerea simptomelor bolii Parkinson

Potrivit unui studiu publicat pe 14 iulie în revista Science Advances, cercetătorii raportează că exercițiile fizice intensive pot ajuta la ameliorarea simptomelor bolii Parkinson. Această constatare se aplică atât în stadiile incipiente, cât și în cele târzii ale bolii. Prin îmbunătățirea funcțiilor cerebrale, a echilibrului și a mobilității, exercițiile fizice sunt benefice pentru persoanele cu boala Parkinson.

Potrivit cercetătorilor de la Facultatea de Medicină a Universității din Roma, care au efectuat cercetări pe rozătoare în laborator, exercițiile fizice în stadiile incipiente ale bolii pot avea efecte benefice asupra controlului mișcărilor, chiar și după ce rutina de exerciții fizice este întreruptă.

În timp ce beneficiile exercițiilor fizice în boala Parkinson sunt bine stabilite, acest studiu important sugerează că exercițiile fizice pot fi eficiente în întârzierea progresiei bolii prin reducerea acumulării proteinei anormale alfa-sinucleină în creier. Deși în prezent există mai multe medicamente și tratamente care pot ameliora simptomele bolii, nu se cunoaște niciun tratament care să întârzie evoluția inevitabilă a bolii. Prin urmare, exercițiile fizice pot juca un rol deosebit de important în tratamentul general al bolii Parkinson.

Cum reduc exercițiile fizice simptomele bolii Parkinson

Experții spun că exercițiile fizice joacă un rol vital în menținerea unui stil de viață sănătos și pot, de asemenea, să amelioreze anumite simptome ale unor boli, cum ar fi boala Parkinson. Simptomele timpurii ale bolii Parkinson includ tremurături, un mers târșâit și o încetinire generală a mișcărilor fizice. Exercițiile fizice ar putea fi una dintre cele mai bune modalități de a combate această boală.

Dar cum poate ajuta exercițiul fizic?

S-a demonstrat că exercițiile fizice stimulează producția de factori neurotrofici, cum ar fi factorul neurotrofic derivat din creier. Acești factori joacă un rol crucial în creșterea, supraviețuirea și întreținerea neuronilor. Ei promovează creșterea de noi neuroni, protejează neuronii existenți și întăresc conexiunile sinaptice. Exercițiile fizice îmbunătățesc funcția mitocondrială și promovează biogeneza mitocondriilor, care sunt esențiale pentru producția de energie și pentru sănătatea generală a neuronilor.

Reducerea agregatelor de alfa-sinucleină

Exercițiile fizice intensive reduc răspândirea agregatelor patologice de alfa-sinucleină în creier. Aceste agregate sunt o caracteristică a bolii Parkinson și duc la disfuncția și moartea neuronilor.

Conservarea controlului motor și a învățării visuospațiale

Cercetările sugerează că exercițiile fizice pot ajuta la păstrarea controlului motor și a învățării vizuospațiale, care scad adesea în cazul bolii Parkinson din cauza degenerării unor regiuni specifice ale creierului (substanța neagră compactă și striatum).

Interacțiunea dintre BDNF și receptorul NMDA

Studiul a descoperit că BDNF, ale cărui niveluri cresc odată cu exercițiile fizice, interacționează cu receptorul NMDA pentru glutamat, un neurotransmițător implicat în învățare și memorie. Această interacțiune permite neuronilor din striatum să răspundă mai eficient la stimuli, cu beneficii care durează dincolo de exercițiu.

Efecte antiinflamatorii

Este bine cunoscut faptul că exercițiile fizice au efecte antiinflamatorii, care ar putea fi benefice în cazul bolii Parkinson.

Ce tip de exerciții fizice sunt cele mai bune pentru boala Parkinson?

Exercițiile fizice regulate ajută la menținerea funcției motorii la pacienții cu boala Parkinson și pot încetini progresia bolii. Desigur, capacitatea pacienților de a face exerciții fizice variază în funcție de mulți factori, inclusiv de gravitatea bolii Parkinson, dar toți pacienții beneficiază de exerciții fizice.

În trecut, este posibil ca recomandările de exerciții fizice să fi fost vagi, de exemplu, „ieșiți la plimbare din când în când”. Datorită unei mai bune înțelegeri a beneficiilor exercițiilor fizice, în prezent oferim orientări mai specifice: acest studiu și altele anterioare subliniază faptul că exercițiile fizice ar trebui să fie de intensitate ridicată, studiile anterioare recomandând o intensitate de 80-85% din ritmul cardiac maxim timp de 30 de minute, de 3-4 ori pe săptămână.

În general, ar trebui să fie preferate exercițiile cu impact redus sau fără impact, menținând în același timp o intensitate ridicată. Exemple de acest tip de exerciții includ mersul pe jos în pas vioi, înotul, aquagym și ciclismul de exerciții. În plus, conform studiilor anterioare, exercițiile de rezistență progresivă cu greutăți sau repetiții crescute în cadrul antrenamentului de forță de două ori pe săptămână sunt, de asemenea, benefice. În plus, sunt benefice și exercițiile de întindere, exercițiile de echilibru, de întărire a nucleului și exercițiile bazate pe abilități, cum ar fi yoga, dansul, boxul, tenisul de masă și Pilates”.

Exercițiile fizice pot contribui la reducerea simptomelor Parkinson pe termen scurt, la îmbunătățirea energiei, a lungimii pasului și a echilibrului, la prevenirea căderilor, la îmbunătățirea somnului și a stării de spirit, precum și la îmbunătățirea cogniției.

Aceste beneficii simptomatice se adaugă la beneficiile preventive pe termen lung. În plus față de noul studiu care arată o răspândire redusă a alfa-sinucleinei, eliberarea de BDNF este neuroprotectoare. Exercițiile fizice pot îmbunătăți, de asemenea, fluxul sanguin cerebral prin angiogeneză.

Este exercițiul fizic sigur în stadiile avansate ale bolii Parkinson?

În noul lor studiu, cercetătorii au examinat exercițiile fizice în stadiile incipiente ale bolii și au raportat beneficii specifice și importante. Experții remarcă faptul că exercițiile fizice ar putea fi benefice și în stadiile avansate ale bolii, dar cu obiective diferite. În stadiile avansate ale bolii Parkinson, principalele beneficii ale exercițiilor fizice s-ar putea concentra, potențial, pe menținerea mobilității, a forței, a echilibrului și a flexibilității, precum și pe îmbunătățirea calității vieții.

Cu toate acestea, este important de reținut că persoanele aflate în stadii avansate ale bolii Parkinson au adesea simptome mai severe și pot avea și alte probleme de sănătate. Prin urmare, orice program de exerciții fizice trebuie să fie conceput cu atenție pentru a asigura siguranța și eficiența în funcție de starea și nevoile specifice ale fiecărei persoane.

Articol util? Dă-l mai departe!

Surse și detalii suplimentare

Lasă un comentariu