Deși, odată cu venirea verii, mulți oameni caută să-și bucure pielea la soare, este foarte important să ne amintim că expunerea la radiațiile ultraviolete emise de soare este principala cauză a bolilor grave, cum ar fi cancerele de piele, care devin tot mai frecvente în fiecare an. Prin urmare, este vital să aveți o protecție solară adecvată pentru a evita pe cât posibil acest tip de complicații.
Cum afectează factorul de protecție solară protecția solară?
După cum explică portalul de știri despre sănătate Healthline, în cazul cremelor de protecție solară, factorul de protecție solară (sau SPF) se referă la fracțiunea de raze solare care penetrează stratul protector (adică crema în sine întinsă pe pielea noastră) într-un anumit timp, comparativ cu ceea ce se întâmplă în cazul unei expuneri neprotejate. De exemplu, la SPF 50, 1/50 din radiațiile care ar ajunge la pielea noastră dacă nu am folosi cremă de protecție solară ajung la aceasta.
Ținând cont de faptul că daunele produse de radiațiile ultraviolete asupra pielii noastre sunt produse prin acumulare, acest lucru înseamnă că crema de protecție solară crește timpul în care ne putem expune la soare fără a suferi daune. De exemplu, o persoană a cărei piele începe să se ardă după 15 minute fără protecție solară va avea nevoie de 50 de ori mai mult timp pentru a suferi aceleași daune cu o cremă cu protecție de 50 de grade.
Deși crema specifică pe care trebuie să o alegeți va depinde de alți factori, cum ar fi tipul de piele, experții recomandă o protecție solară cu cel puțin SPF 30.
Ce înseamnă protecția UVA și UVB?
Problema este mai complexă decât atât. Soarele emite de fapt mai multe tipuri de radiații nocive, cele mai importante fiind ultravioletele A (UVA) și ultravioletele B (UVB). Acestea din urmă, deși au o lungime de undă mai scurtă și nu pot penetra anumite elemente transparente, cum ar fi sticla, sunt cele care provoacă arsurile solare tradiționale. În schimb, primii sunt mai insidioși, deoarece deteriorează straturile interioare ale pielii fără a provoca neapărat o senzație de arsură.
Prin urmare, cel mai bine este să folosiți creme cu „spectru larg”, ceea ce înseamnă că acestea protejează împotriva ambelor tipuri de radiații și, prin urmare, împotriva ambelor forme de deteriorare.
Cât de mult ar trebui să fie folosit?
Pentru ca protecția oferită de crema de protecție solară să fie eficientă, este important să se aplice o cantitate suficientă. Potrivit experților citați de Healthline, o persoană în costum de baie va avea nevoie, de obicei, de puțin peste 28 de grame pentru a acoperi toate zonele expuse la fiecare două ore. Acest lucru înseamnă că pentru o zi la plajă de aproximativ șase ore fiecare persoană ar trebui să folosească aproximativ 90 de grame.
Cum afectează tipul de piele?
Contrar credinței populare, nu tonusul pielii este cel care face diferența atunci când vine vorba de a decide cât de multă cremă de protecție solară să folosești sau care ar trebui să fie factorul de protecție. Radiațiile ultraviolete, în special cele de tip A, pot afecta în mod egal toate culorile pielii.
De fapt, persoanele cu pielea mai închisă la culoare au o supraviețuire statistic mai slabă în cazul cancerului de piele. Se crede că acest lucru se poate datora în parte tocmai mitului că acestea sunt mai puțin susceptibile la arsuri solare.
Ceea ce este adevărat este că persoanele cu pielea sensibilă ar trebui să fie mai atente la compoziția chimică a cremelor pe care le folosesc. Pentru aceste persoane sunt recomandate cremele etichetate ca fiind „fizice”, spre deosebire de cele „chimice”, deoarece acestea sunt mai puțin susceptibile de a provoca reacții cutanate. Cu toate acestea, eficacitatea lor este similară.
Pe lângă protecția pe care o oferă, există, de asemenea, diferite formule cu compoziții adaptate la alte caracteristici ale pielii, cum ar fi secreția de ulei, uscăciunea sau pielea cu tendință acneică.
Poluează crema de protecție solară?
Recent, oamenii de știință au descoperit că anumite ingrediente din cremele de protecție solară pot fi dăunătoare pentru ecosisteme, cum ar fi recifele de corali. de fapt, în unele zone ale lumii, au fost impuse limitări în ceea ce privește compoziția cremelor de protecție solară din acest motiv.
Substanțe precum oxibenzona sau octinoxatul, prezente în produsele chimice de protecție solară, sunt cunoscute ca fiind deosebit de dăunătoare în această privință. În mod similar, nanoparticulele din cremele de protecție solară fizice pot fi, de asemenea, poluante, astfel încât se recomandă utilizarea cremelor de protecție solară cu particule de oxid de zinc „non-nano”.
Lichid, bară sau spray?
Cremele de protecție solară sunt disponibile în diferite forme, ceea ce poate afecta eficiența cu care ne protejează pielea. În mod special, se recomandă evitarea cremelor spray, deoarece atunci când sunt aplicate în acest mod o mare parte din loțiune se dispersează în aer și nu ajunge pe pielea noastră.
¿Caduca la crema solară ?
Unele componente ale protecției solare se pot descompune chimic în timp, ceea ce duce la o pierdere a eficacității protecției solare. Prin urmare, este recomandabil să evitați utilizarea cremelor solare care au expirat, conform datei indicate pe ambalaj.