Viața poate fi uneori stresantă, dar există lucruri pe care le poți face pentru a fi mai optimist și a face față acestor momente dificile. De multe ori, nu situația actuală este cea care ne stresează, ci anticiparea a ceea ce va urma.
Dacă vă surprindeți îngrijorându-vă de viitor, încercați să vă aduceți înapoi în momentul prezent, întrebându-vă: „Sunt bine acum?”. Sunt șanse ca, în acel moment, să fiți bine. Continuați să vă puneți această întrebare ori de câte ori aveți nevoie de o afirmație pozitivă.
Atunci când aveți o zi proastă sau treceți printr-o perioadă stresantă, instinctul dumneavoastră poate fi să vă izolați. Cu toate acestea, să ceri ajutor poate face o mare diferență. Scrieți unui prieten, explicați-i că treceți printr-o perioadă dificilă și rugați-l să vă trimită mesaje amuzante, fotografii sau videoclipuri atunci când poate.
Prietenul tău va fi probabil fericit să împărtășească umor cu tine. Atunci când nivelul de stres este ridicat, să vă faceți timp pentru un masaj relaxant sau o baie cu spumă s-ar putea să nu fie fezabil. În acest caz, simpla preparare a unei cești de ceai vă poate aduce un pic de calm.
Țineți ceașca caldă, inspirați aburul și sorbiți liniștit ceaiul. Dacă nu sunteți sigur ce ceai să alegeți, s-a demonstrat științific că menta are efecte calmante asupra sistemului gastrointestinal și nervos.
Vizualizarea pozitivă poate suna fantezist, dar cercetările au arătat că exersarea mentală a unei situații poate fi aproape la fel de eficientă ca și exersarea fizică a acesteia. Dacă sunteți anxios în legătură cu o prezentare importantă la serviciu, imaginați-vă că mergeți cu încredere și calm în fața tuturor.
Imaginați-vă că faceți o prezentare perfectă și că primiți multe complimente. Acest lucru poate părea o pură fantezie, dar poate funcționa de fapt! Este ușor pentru mulți dintre noi să ne concentrăm în mod constant asupra a ceea ce ar putea merge prost, crezând că așteptându-ne la ce este mai rău vom preveni dezamăgirea.
Cu toate acestea, un studiu al Universității Stanford sugerează că pozitivitatea este cheia. Copiii care și-au menținut o atitudine pozitivă au obținut note și rezultate mai bune în comparație cu cei cu o atitudine negativă.
Indiferent de preferințele tale muzicale, să-ți pui căștile pe urechi și să te scufunzi în muzică poate ajuta la reducerea nivelului de stres și la îmbunătățirea capacității organismului de a se recupera după stres, potrivit unui studiu al Universității din Zurich.
În momentele de stres, amintiți-vă că optimismul și speranța vă pot ajuta să navigați în cele mai dificile perioade. Prin punerea în aplicare a acestor strategii simple, puteți cultiva o perspectivă mai pozitivă și puteți face față stresului cu reziliență.