Cum să mesteci alimentele pentru a evita creșterea în greutate

Nutriția, în sensul cel mai larg al cuvântului, este suma mai multor procese care au loc în corpul nostru și toate au un efect determinant asupra sănătății noastre. Prin urmare, deși în mod obișnuit acordăm multă atenție la ceea ce mâncăm, este important să fim atenți și la modul în care mâncăm și, mai exact, la modul în care mestecăm.

Mestecatul lichidelor?

Acesta este explicat într-un articol publicat în presa de specialitate Scientific Reports și semnat de oameni de știință atașați de universitatea japoneză Waseda. În text, ei detaliază că mestecatul într-un anumit mod optimizează generarea de căldură în organism în urma consumului de alimente, numită termogeneză indusă de dietă, și că acest lucru are implicații importante pentru sănătatea noastră.

Ideea, recunosc autorii, nu este nouă: de un secol, există avertismente că mestecatul lent și bine ar putea ajuta la prevenirea tulburărilor metabolice, cum ar fi obezitatea. Cu toate acestea, legătura dintre cauză și efect nu era clară, iar asta și-au propus cercetătorii să afle de data aceasta.

Pentru a face acest lucru, autorii au efectuat trei teste în zile diferite, în care i-au pus pe participanți să mănânce alimente lichide. Un grup a trebuit să înghită în mod normal, altul a trebuit să guste timp de 30 de secunde, iar altul a trebuit să mestece.

Deși folosirea alimentelor lichide pentru a determina efectele mestecării poate părea contraintuitivă, experimentul a fost conceput pentru a determina dacă aspectul important este dimensiunea bolului alimentar (alimentele mestecate și înghițite) sau exercițiul de mestecare în sine, lucru pe care experiențele anterioare nu au reușit să îl elucideze.

Un efect cumulativ

Între cele trei grupuri, cercetătorii nu au găsit nicio diferență în ceea ce privește foamea și cât de sătui s-au simțit. În acest sens, trebuie remarcat faptul că aceste diferențe sunt prezente în lucrările anterioare cu alimente solide, astfel încât autorii concluzionează că, sub aspectul sațietății, mestecatul este irelevant atunci când avem de-a face cu alimente lichide.

Ceea ce au observat, însă, este că în grupul care mestecase alimentele termogeneza indusă de dietă a fost crescută și, odată cu ea, producția de energie pe care organismul o obține din alimente. Mai mult chiar, același parametru a crescut și la participanții care pur și simplu au savurat mâncarea.

Alte procese care au fost optimizate prin mestecarea și savurarea alimentelor au fost schimbul de gaze, oxidarea proteinelor, fluxul sanguin în arterele care alimentează cu sânge sistemul digestiv și motilitatea tractului gastrointestinal superior.

Concluzia pe care o trag este că, deși diferența la o singură masă este mică, în timp se acumulează și devine vizibilă. Prin urmare, ei susțin că gustarea alimentelor și mestecarea lor bine și încet în cazul alimentelor solide, poate deveni în timp un obicei sănătos care ne ajută să luptăm împotriva obezității.

Articol util? Dă-l mai departe!