Cum sa nu te mai gandesti obsesiv la ce cred ceilalti despre tine – sfaturile unui psiholog

Potrivit psihologului Michael Gervais, cu cât renunțăm mai mult la gândurile legate de ceea ce cred alții despre noi, cu atât mai multă libertate avem pentru a fi noi înșine.

Creierul nostru este programat să scaneze în mod constant mediul înconjurător în căutarea unor potențiale amenințări, deoarece, în trecut, a fi respins de grupul nostru social însemna să ne riscăm supraviețuirea. Drept urmare, creierul nostru creează narațiuni pentru a ne ajuta să navigăm în situațiile sociale.

Cu toate acestea, aceste narațiuni ne pot determina uneori să acționăm în moduri care contravin adevăratei noastre personalități. Gervais sugerează că mulți dintre noi și-au luat un angajament de a fi plăcut de ceilalți, adesea declanșat de experiențele din copilărie.

În consecință, devenim atât de concentrați pe satisfacerea așteptărilor celorlalți încât pierdem din vedere propria noastră identitate.

Pentru a ne elibera de acest ciclu, Gervais sfătuiește să identificăm situațiile în care ne pasă cel mai mult de ceea ce cred oamenii și să folosim exerciții de respirație și autocompătimire pentru a înlocui gândurile îngrijorătoare. Gervais subliniază importanța descoperirii adevăratului nostru scop și a ceea ce ne face cu adevărat fericiți.

Concentrându-ne asupra propriilor noastre obiective și aspirații, ne putem distanța de opiniile celorlalți. Atunci când avem un scop clar și semnificativ, opiniile celorlalți devin nesemnificative în comparație. A ne trăi viața doar pe baza opiniilor celorlalți înseamnă că nu trăim cu adevărat viața în termenii noștri.

Preocuparea pentru ceea ce cred alții ne împiedică să fim autentici și să dăm tot ce avem mai bun. În schimb, ar trebui să prioritizăm să trăim pentru noi înșine și să ne îmbrățișăm adevăratul sine.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu