Zincul este un mineral esențial pentru sănătatea noastră, deoarece deficitul său poate provoca diverse simptome. Unul dintre primele semne ale lipsei de zinc este un sistem imunitar mai slab, ceea ce duce la infecții mai frecvente, precum răcelile și gripa.
Zincul joacă, de asemenea, un rol important în vindecarea rănilor, ajutând la regenerarea țesuturilor. Un deficit de zinc se poate manifesta prin probleme ale pielii, cum ar fi dermatită, eczeme și acnee. Vindecarea lentă a rănilor și pielea uscată și solzoasă sunt indicatori comuni ai acestei carențe.
În plus, zincul este important pentru sănătatea părului, iar o lipsă a acestuia poate contribui la căderea părului. Gustul și mirosul pot fi și ele afectate, ceea ce poate duce la o diminuare a poftei de mâncare și la pierderea ulterioară în greutate.
Mai mult, deficiența de zinc poate avea un impact asupra maturității sexuale, libidoului, poate provoca diaree, leziuni oculare, letargie și poate împiedica procesul de concepere a unui copil. Afecțiuni precum dependența de alcool, boala celiacă și boala Crohn pot contribui, de asemenea, la o deficiență de zinc.
O dietă săracă în alimente bogate în zinc, cum ar fi carnea, fructele de mare, nucile, semințele și legumele, este cauza principală a acestei carențe. Vegetarienii pot avea un consum mai mare de leguminoase, fasole, soia și cereale integrale, care pot inhiba absorbția zincului de către organism datorită prezenței fitaților.
Testele de sânge, testele de urină sau analiza părului pot ajuta la diagnosticarea deficienței de zinc. Creșterea aportului de zinc prin alimente precum carnea roșie, carnea de pasăre, semințele și stridiile, sau sub îndrumarea unui medic prin suplimente, poate ajuta la abordarea eficientă a deficienței de zinc.