Cum să-ți reduci amprenta prin alimentație sustenabilă

25 Impactul alimentației noastre asupra climei este o preocupare din ce în ce mai mare. Producția de alimente este responsabilă pentru o proporție semnificativă a emisiilor de gaze cu efect de seră (GES), contribuind la încălzirea globală. Cu toate acestea, există modalități de a ne reduce amprenta de carbon prin alegeri alimentare mai durabile. În acest articol, explorăm modul în care anumite alimente, în special peștele și fructele de mare, pot fi alternative nutritive și ecologice la carnea de pe uscat.

Importanța reducerii consumului de carne terestră

Producția de carne terestră, în special de carne de vită, este responsabilă pentru o mare parte din emisiile de GES legate de alimentație. Potrivit unui studiu, producerea a 100 g de proteine din carne de vită generează în medie de 100 de ori mai multe GES decât aceeași cantitate de proteine din nuci sau leguminoase. Prin urmare, reducerea consumului de carne de origine terestră poate avea un impact semnificativ asupra reducerii emisiilor de GES.

O dietă bazată pe plante care exclude produsele de origine animală ar putea reduce emisiile de GES cu 8 gigatonneli de CO2 pe an. Cu toate acestea, nu trebuie să deveniți strict vegani pentru a contribui la reducerea amprentei noastre de carbon. Chiar și o reducere modestă a consumului de carne roșie poate avea efecte pozitive asupra climei și a stării generale de sănătate1.

Peștele și fructele de mare ca alternative durabile

Pe lângă reducerea consumului de carne de pe uscat, o altă soluție interesantă este să ne orientăm către pește și fructe de mare. Un studiu recent a evaluat densitatea nutritivă și amprenta de carbon a diferitelor specii de pește, precum și a cărnii terestre, pentru a determina care sunt cele mai nutritive alegeri cu cel mai mic impact asupra mediului.

Peștele de ales

Rezultatele studiului indică faptul că anumite specii de pește sunt deosebit de avantajoase din punct de vedere nutrițional și ecologic. Printre acestea se numără :

Salmonide sălbatice, cum ar fi somonii roșii și roz cu cocoașă.

Pești pelagici mici, cum ar fi sardinele, heringul, macroul și hamsii.

Bivalve cultivate, cum ar fi midii și stridii.

Aceste specii de pești oferă un raport avantajos între o densitate nutrițională ridicată și o amprentă de carbon redusă. De fapt, aproximativ jumătate dintre speciile studiate au un profil favorabil în ceea ce privește nutriția și impactul asupra mediului. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că unele crustacee sălbatice, cum ar fi homarul și creveții, au o densitate nutrițională mai mică decât media și sunt asociate cu emisii ridicate de GES, similare celor din zootehnie.

Beneficiile unei diete pesco-vegetariene

Adoptarea unei diete pesco-vegetariene, care combină consumul regulat de pește și fructe de mare cu o abundență de produse vegetale, poate fi o abordare excelentă pentru reducerea impactului nostru asupra mediului. Mai mult, studiile au arătat că acest tip de dietă are beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea riscului de cancer colorectal. Este important să subliniem că reducerea consumului nostru de carne terestră și adoptarea unei diete mai durabile nu ar trebui să fie privite ca niște sacrificii. Dimpotrivă, poate fi o oportunitate de a explora noi arome, de a descoperi rețete creative pe bază de pește și fructe de mare și de a susține practicile agricole care respectă mai mult mediul înconjurător.

Reducerea amprentei noastre de carbon prin alegeri alimentare durabile este esențială pentru combaterea schimbărilor climatice. Prin reducerea consumului de carne de pe uscat în favoarea peștelui și fructelor de mare nutritive și ecologice, putem contribui la conservarea planetei noastre, menținând în același timp o dietă echilibrată și delicioasă. Este timpul să adoptăm o abordare conștientă a consumului nostru de alimente și să facem alegeri care să ne sprijine atât sănătatea, cât și mediul înconjurător.

Grupul interguvernamental de experți privind schimbările climatice. Raport special: Schimbările climatice și terenurile, Figura 5.12 (2019).

Bianchi M et al. Evaluarea diversității nutriționale a produselor din fructe de mare asociate cu impactul climatic al acestora pentru o consiliere alimentară mai cuprinzătoare. Comunicare. Earth Environ. 2022; 3: 188.

Orlich MJ et al. Modele alimentare vegetariene și riscul de cancer colorectal. JAMA Intern. Med. 2015; 175: 767-76.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu