Hemoroizii și anumite tipuri de cancer, inclusiv cancerul de colon și cancerul anal, pot provoca simptome similare.
Acest lucru îi poate face pe cei care au sângerări rectale sau noduli în anus să creadă că au cancer.
Hemoroizii sunt mai frecvenți decât cancerul și reprezintă cea mai probabilă explicație pentru sângerarea sau durerea rectală. Cu toate acestea, este imposibil ca o persoană să se autodiagnosticheze doar pe baza simptomelor, așa că este important să discutați cu un medic.
Cum să faci diferența între hemoroizi și cancer.
Hemoroizii sunt venele umflate din interiorul rectului și anusului. Acestea pot fi iritate și pot sângera, durea sau mânca. Cancerul se dezvoltă deoarece celulele cresc necontrolat. Cancerul de anus poate provoca o excrescență sau o umflătură în rect sau în anus, în timp ce cancerul de colon afectează colonul și nu provoacă umflături sau umflături pe care o persoană le poate simți cu mâna. Nu este întotdeauna posibil să se facă diferența între cancer și hemoroizi.
Este mai probabil ca simptomele să se datoreze hemoroizilor dacă:
– persoana are factori de risc pentru hemoroizi, cum ar fi sarcina actuală, constipația, un istoric de eforturi sau un istoric de hemoroizi – simptomele se ameliorează cu tratament la domiciliu, o dietă mai bogată în fibre, persoana poate simți o umflătură sau un cucui umflat în apropierea anusului sau poate vedea o venă umflată cu ajutorul unei oglinzi – simptomele apar și dispar, dar nu se agravează progresiv și nu provoacă alte simptome, cum ar fi pierderea în greutate
Este important să discutați cu un medic despre orice schimbare în starea de sănătate, deoarece este mult mai ușor să tratați cancerul în stadii incipiente.
Factorii care cresc riscul de cancer includ
– să aibă peste 50 de ani – să aibă antecedente familiale de cancer – să fumeze
Simptomele hemoroizilor
Simptomele care indică prezența hemoroizilor includ
– mâncărime dureroasă sau arsură în apropierea intrării în rect – durere care se agravează după o mișcare intestinală – sângerare din rect – sânge în scaun
Simptomele cancerului anal sunt similare, așa că este important să întrebați un medic dacă există o creștere sau o sângerare care nu dispare.
Cancerul anal este foarte ușor de tratat, mai ales dacă este diagnosticat și tratat într-un stadiu incipient.
Simptomele cancerului
Cancerul de colon nu prezintă adesea niciun simptom în stadiile sale incipiente. Acesta este motivul pentru care depistările regulate ale cancerului de colon sunt atât de importante pentru sănătatea dumneavoastră. Iată câteva simptome pe care o persoană le poate observa:
– scaune gudronate – sânge în scaun – sângerare din rect – senzația de a trebui să merge la toaletă, care nu dispare după o mișcare intestinală – presiune sau durere în stomac – oboseală sau slăbiciune – o schimbare prelungită și inexplicabilă a obiceiurilor intestinale, cum ar fi diaree sau constipație frecventă – pierdere involuntară în greutate – greață
Cauzele hemoroizilor
Oricine poate avea hemoroizi, iar riscul tinde să crească odată cu vârsta. Hemoroizii pot fi interni, ceea ce înseamnă că vena afectată se află în interiorul rectului, sau externi, ceea ce înseamnă că se află în afara rectului. Adesea la intrare. Hemoroizii interni tind să fie nedureroși, în timp ce hemoroizii externi pot fi dureroși.
Hemoroizii apar atunci când o venă din rect devine iritată și inflamată. Aceasta se mărește, ceea ce face ca scaunul să se frece de ea. Acest lucru poate fi dureros.
Hemoroizii sunt naturali. Iată câțiva factori de risc:
– Sarcina, excesul de greutate sau obezitatea, deoarece acestea exercită o presiune mai mare asupra rectului – Constipația sau o dietă săracă în fibre – Strângerea pentru a avea o mișcare intestinală – Un stil de viață sedentar
Cauzele cancerului
Cancerul este o boală complexă care nu are o singură cauză. Anumiți factori de risc cresc probabilitatea de a dezvolta cancer anal, printre care se numără
– să aibă antecedente de papilomavirus uman – să fumeze – să aibă leziuni anale cronice – să aibă peste 55 de ani
O persoană are mai multe șanse de a dezvolta cancer de colon dacă
– sunt supraponderali sau obezi – au antecedente familiale de cancer de colon – mănâncă multe alimente prăjite – fumează – beau mult alcool
Genetica poate juca, de asemenea, un rol. Persoanele cu antecedente familiale de cancer pot fi mai predispuse să dezvolte boala. Vârsta crește, de asemenea, riscul de cancer, iar majoritatea cancerelor sunt mai puțin frecvente la persoanele tinere.
Diagnosticarea hemoroizilor și a cancerului
De obicei, un medic poate diagnostica hemoroizii prin efectuarea unui simplu examen rectal și prin întocmirea unui istoric medical. În cazul în care se găsește o excrescență neobișnuită care nu este un hemoroid, se poate recomanda o biopsie pentru a testa dacă există cancer anal.
Este mai dificil de diagnosticat cancerul de colon. Acest lucru se datorează faptului că markerii de cancer nu se corelează neapărat cu prezența sau absența cancerului. Prin urmare, medicul poate recomanda un test și pe baza simptomelor. De exemplu, acesta poate întreba dacă o persoană are sângerări, dar nu are hemoroizi sau dacă tratarea hemoroizilor nu ameliorează simptomele. Aceștia pot face analize de sânge pentru a căuta markerii cancerului sau pot recomanda o colonoscopie pentru a căuta creșteri. O colonoscopie presupune introducerea unui tub subțire și flexibil în rect, în timp ce persoana respectivă doarme sau este sedată. În cazul în care se găsește o excrescență, medicul o poate examina în laborator sau poate recomanda o biopsie.
Factori de risc pentru cancerul colorectal. (2020).
Fontem, R. F., et al. (2020). Hemoroizi interni..
Mounsey, A. L., et al. (2011). Hemoroizi..
Teste pentru diagnosticarea și stadializarea cancerului colorectal. (2020).
Zahed, R. (n.d.). Este vorba de hemoroizi sau de cancer de colon?.