Cum vă puteți adapta locuința pentru a profita la maximum de bătrânețe?

Adaptarea locuinței la vârsta dvs. încă de la început, motivele pentru care francezii sunt reticenți în a se angaja în acest proces și diferitele opțiuni disponibile pentru realizarea acestor adaptări.

Este important să vă adaptați locuința la vârsta dumneavoastră cât mai devreme posibil

În medie, lucrările de adaptare a locuinței sunt efectuate la vârsta de 78 de ani, adesea după un eveniment dramatic, cum ar fi o cădere. Este esențial să se acționeze înainte de apariția problemelor. O analiză a problemelor, un pic de bun simț și câteva ajutoare tehnice pot rezolva un mare număr de probleme, fără a fi nevoie să se lanseze în lucrări majore sau să se investească sume nejustificate.

Pentru unele persoane, adaptarea locuinței lor este asociată cu dizabilitatea.

Foto Freepik
Foto Freepik

Care sunt diferitele opțiuni pentru adaptarea locuinței dumneavoastră?

Baia

Baia este încăperea în care pot fi observate primele semne de pierdere a independenței. Nu mai puteți trece peste cadă. Aceasta trebuie adesea înlocuită cu un duș.

În bucătărie, un covoraș antiderapant în fața chiuvetei va fi suficient și va trebui, de asemenea, să depozitați lucrurile în mod diferit pentru a face totul mai accesibil. Nu este nevoie să faceți investiții majore.

Iluminarea pridvorului și amenajarea vestibulului sunt măsuri simple pentru a minimiza riscul de accidente în zona de intrare. O intrare bine luminată vă poate împiedica să faceți o mișcare greșită și să cădeți.

Camere de duș

Instalarea de bare de sprijin lângă toaletă și, mai ales, pe pereții căzii sau ai dușului este esențială atunci când vine vorba de amenajarea băii unei persoane în vârstă.

Reorganizarea dulapurilor și plasarea cât mai multor ustensile de uz zilnic în dulapuri sau sertare la jumătate de înălțime, iar cele mai grele în dulapurile inferioare, pot face bucătăria mai accesibilă pentru o persoană în vârstă.

Ce asistență este disponibilă pentru a finanța aceste adaptări?

Există o serie de ajutoare financiare disponibile pentru a contribui la finanțarea adaptărilor la domiciliu. Acestea includ :

 • Alocația pentru autonomie personală (APA)
 • Asistență din partea fondurilor de pensii
 • Asistență din partea organizațiilor de locuințe sociale
 • Facilități fiscale pentru anumite îmbunătățiri ale locuinței principale

Cum alegeți profesioniștii care să efectueze lucrările?

Este important să alegeți profesioniști calificați pentru a efectua aceste lucrări de adaptare. Vă recomandăm să apelați la companii cu eticheta „Handibat” sau „Silverbat”, care garantează competența lor în acest domeniu.

Cum puteți preveni căderile?

Prevenirea căderilor este esențială pentru ca persoanele în vârstă să trăiască în siguranță în propriile case. Pentru a face acest lucru, vă recomandăm :

 • Iluminarea corectă a tuturor încăperilor
 • Îndepărtarea obstacolelor de pe sol
 • Instalarea barelor de sprijin
 • Utilizați covorașe antiderapante
 • Alegerea unui mobilier stabil și solid

Cum se amenajează o bucătărie pentru persoanele în vârstă?

Atunci când proiectați o bucătărie pentru persoanele în vârstă, este recomandabil să :

 • Instalați suprafețele de lucru la o înălțime adecvată
 • Alegeți unități cu uși glisante pentru acces ușor
 • Asigurați depozitarea la nivelul solului
 • Instalarea unor aparate ușor de utilizat

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu