Curățarea ficatului: funcționează? Cum să ai grijă de ficatul tău

Curățarea ficatului promite să elibereze organismul de toxine și impurități, dar oare funcționează cu adevărat?

Curățările de ficat promit să elibereze organismul de toxine și impurități, dar sunt controversate, deoarece există puține dovezi științifice care să le susțină utilizarea. Unele produse care pretind că detoxifică ficatul pot fi chiar periculoase. În acest articol, analizăm modul în care curățarea ficatului pretinde că funcționează și ce dovezi există pentru a le susține.

Ce este o curățare a ficatului?

O cură de ficat poate implica alegerea sau evitarea unor alimente specifice sau un post de sucuri. Ficatul este detoxifiantul natural al organismului, deoarece curăță corpul de toxine și produce bilă pentru a susține o digestie sănătoasă. Un ficat sănătos poate detoxifica aproape orice întâlnește o persoană. Ficatul este situat în partea dreaptă a corpului, chiar sub cutia toracică,

Atunci când ficatul este bolnav, organismul nu poate filtra substanțele toxice la fel de eficient. Acest lucru poate duce la o gamă largă de simptome, inclusiv

– mâncărimi – piele galbenă și gălbuie – umflături – probleme ale vaselor de sânge – calculi biliari – oboseală – greață – diaree

Diverși practicieni în domeniul sănătății naturale, companii de suplimente și site-uri medicale susțin că ficatul acumulează toxine în timpul procesului de filtrare. Aceștia insistă asupra faptului că, în timp, aceste toxine pot provoca o serie de simptome nespecifice și pot chiar cauza boli grave sau pot crește riscul de cancer. Există puține dovezi care să susțină această afirmație. Cu toate acestea, în timp, expunerea la substanțe chimice poate afecta ficatul. De exemplu, consumul de alcool este o modalitate bine cunoscută de a ruina funcția hepatică în timp.

Sursa Freepik
Sursa Freepik

În cele mai multe cazuri, o detoxifiere a ficatului implică unul sau mai multe dintre următoarele:

– administrarea de suplimente menite să elimine toxinele din ficat – adoptarea unei diete favorabile ficatului – evitarea anumitor alimente – urmarea unei diete cu sucuri – curățarea colonului și a intestinului cu clisme.

Deși insuficiența hepatică este o problemă gravă de sănătate, nu există dovezi că toxinele periculoase se acumulează în ficatul sănătos fără o expunere specifică la cantități mari de aceste substanțe chimice. Medicii generaliști susțin că ficatul nu are nevoie să fie detoxificat și că ar putea fi chiar periculos.

Curățarea ficatului: Realitate sau ficțiune?

O cură de curățare a ficatului nu va vindeca bolile hepatice și nu trebuie folosită pentru a înlocui tratamentul normal. Un ficat sănătos se curăță singur în mod natural. Un ficat nesănătos nu se va îmbunătăți cu o cură de ficat. O persoană cu o boală de ficat are nevoie de un tratament medical adecvat și poate necesita modificări ale stilului de viață sau ale dietei. Există unele dovezi care sugerează că suplimentele, cum ar fi ciulinul de lapte, pot îmbunătăți sănătatea ficatului. Cu toate acestea, nu există dovezi că aceste suplimente detoxifică ficatul sau că pot vindeca orice boală de ficat.

Curățările de ficat prezintă, de asemenea, unele riscuri pentru sănătate:

 • Este posibil ca dietele de curățare a ficatului să nu ofere o nutriție echilibrată: O dietă de curățare a ficatului poate să nu conțină toți nutrienții de care o persoană are nevoie. În timp, acest lucru poate duce la deficiențe sau malnutriție, în special în cazul copiilor, al femeilor însărcinate și al persoanelor cu diabet sau cu alte probleme de sănătate.
 • Clismele pot fi periculoase: Dacă nu sunt administrate corect, clismele pot provoca leziuni intestinale care pun în pericol viața.
 • Curățarea ficatului nu poate înlocui tratamentul medical: Atunci când o persoană folosește o cură de ficat în locul unui tratament medical, este posibil ca problemele medicale grave care stau la bază să nu fie tratate.
Sursa Freepik
Sursa Freepik

Poate curățarea ficatului să te ajute să slăbești?

Unele cure de curățare a ficatului promit să ajute la pierderea în greutate prin îmbunătățirea metabolismului unei persoane. Susținătorii acestei practici cred că eliberarea ficatului de toxine poate îmbunătăți metabolismul, însă nu există dovezi care să susțină această afirmație. De fapt, dietele foarte sărace în calorii pot încetini metabolismul organismului. Acest lucru se datorează faptului că organismul se adaptează la aportul scăzut de nutrienți prin absorbția mai lentă a acestora. Unele diete care pretind că îmbunătățesc sănătatea ficatului le cer oamenilor să consume puține calorii timp de câteva zile. Acest lucru poate duce la o pierdere temporară în greutate. Cu toate acestea, o mare parte din această pierdere în greutate este reprezentată de greutatea apei, care va reveni imediat ce persoana va începe să mănânce din nou în mod normal.

Alimente care ajută ficatul

Evitarea alimentelor bogate în grăsimi, cum ar fi carnea, peștele sau produsele lactate, poate ajuta persoanele cu boli de ficat. Deși nu este posibilă curățarea ficatului cu un anumit aliment sau combinație de alimente, medicii pot recomanda schimbări în alimentație pentru persoanele cu boli de ficat. Pentru majoritatea oamenilor, evitarea alimentelor bogate în grăsimi și a alcoolului poate reduce riscul de boală hepatică.

Medicii pot oferi recomandări dietetice pentru persoanele cu boli hepatice specifice:

 • Boala căilor biliare: Folosiți înlocuitori de grăsimi și ulei de sâmburi pentru gătit, deoarece organismul are nevoie de mai puțină bilă pentru a o descompune.
 • Ciroză: Limitați consumul de sare. De asemenea, poate fi necesară reducerea aportului de proteine, dar numai sub supravegherea unui medic.
 • Boala ficatului gras: Consumați alimente bogate în fibre și evitați alimentele hipercalorice.
 • Hemocromatoză: Evitați alimentele bogate în fier și suplimentele de fier. Nu mâncați crustacee crude.
 • Hepatita C: Evitați alimentele bogate în fier și suplimentele de fier. Reduceți consumul de sare.
 • Boala Wilson: Limitați alimentele bogate în cupru, cum ar fi ciupercile, ciocolata și nucile.

Persoanele cu un ficat sănătos nu trebuie să adopte o dietă specifică. O dietă echilibrată, completă și variată și limitarea consumului de alcool sunt suficiente pentru a menține sănătatea ficatului.

Alte modalități de a îmbunătăți sănătatea ficatului

Iată câteva strategii simple care pot reduce riscul de boli hepatice și pot ajuta ficatul să elimine toxinele din organism:

 • -Limitați consumul de alcool: Consumul excesiv de alcool este un factor de risc pentru bolile hepatice. Persoanele cu dependență de alcool ar trebui să ia în considerare un tratament.
 • Evitați medicamentele fără prescripție medicală inutile: Nu depășiți niciodată doza recomandată. Nu amestecați alcoolul și medicamentele eliberate fără prescripție medicală.
 • Alegeți magazine de tatuaje și piercing de încredere: Alegeți un magazin care își sterilizează echipamentul. Modificările corporale nesigure pot transmite hepatita C.
 • Vaccinarea: O persoană trebuie să fie vaccinată împotriva hepatitei A și B și să se asigure că primește vaccinurile corespunzătoare înainte de a călători în străinătate.
 • Practicați sexul protejat: Acest lucru poate reduce riscul de transmitere a bolilor care afectează ficatul. De asemenea, ar trebui să vă testați periodic pentru depistarea infecțiilor cu transmitere sexuală (ITS).
 • Evitarea substanțelor chimice potențial periculoase: Când vopsiți sau folosiți pesticide, purtați o mască și asigurați-vă că zona este bine ventilată.
 • – Beți multă apă.
 • – Clătiți fructele și legumele: Astfel vă asigurați că acestea sunt lipsite de pesticide.

Ar trebui să încerci o cură de ficat?

Un ficat sănătos este esențial pentru menținerea sănătății generale a unei persoane, dar nu este nevoie de cure sau diete costisitoare. În unele cazuri, acestea pot fi chiar periculoase. Un stil de viață sănătos, o dietă echilibrată și vizite regulate la medic sunt mult mai utile pentru sănătatea ficatului decât orice dietă sau cură de modă. Curățările de ficat nu oferă niciun beneficiu dovedit. Pentru a proteja sănătatea ficatului, oamenii pot adopta o strategie de sănătate mai cuprinzătoare și pe termen lung.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu