Când încerci să slăbești, exercițiile fizice sunt vitale, dar nu sunt totul; există multe alte aspecte ale vieții noastre pe care trebuie să le ajustăm pentru a ne aduce masa corporală în parametri sănătoși. Unul dintre ele este programul nostru de somn.
Aceasta este concluzia unui studiu publicat în JAMA Internal Medicine, care a studiat efectul adăugării unei ore suplimentare de somn la programul nostru obișnuit asupra greutății corporale.
270 de calorii mai puține pe zi
În mod specific, acesta a fost un studiu clinic randomizat realizat pe 80 de adulți supraponderali care au beneficiat de sesiuni de consiliere privind igiena somnului. Atunci când au reușit să doarmă în medie cu 1,2 ore mai mult pe zi, au ingerat, în medie, cu 270 kcal mai puține pe zi.
Ideea nu este nouă, iar autorii înșiși, de la Universitatea din Chicago, subliniază că rezultatele sunt în concordanță cu ceea ce multe alte studii au arătat deja: că restricționarea somnului duce la o creștere a aportului caloric care implică un anumit risc de creștere în greutate.
Noutatea este că această cercetare studiază fenomenul invers (prelungirea somnului în loc de reducerea lui) și, de asemenea, face acest lucru într-un mediu real, fără a manipula sau controla obiceiurile alimentare ale participanților. Subiecții experimentali au dormit în paturile lor și și-au continuat stilul de viață normal, fără nicio îndrumare cu privire la modul în care ar trebui să mănânce sau la exercițiile fizice pe care ar trebui să le facă.
De fapt, aportul caloric nu a fost urmărit, așa cum se obișnuiește în acest tip de muncă, prin monitorizarea a ceea ce mâncau participanții; mai degrabă, acest lucru s-a făcut prin metoda „apei dublu marcate”, care implică o măsurare chimică complexă a urinei.
Până la 12 kilograme în trei ani
Cercetătorii spun că reducerea aportului zilnic de calorii pe care au observat-o atunci când subiecții au dormit o oră în plus ar trebui să se traducă într-o pierdere de până la 12 kilograme în trei ani, dacă efectele ar fi susținute în timp.
Ei sărbătoresc, de asemenea, simplitatea cu care au constatat că durata somnului poate fi crescută: cu o singură ședință de consiliere, participanții au reușit să-și schimbe obiceiurile suficient de mult pentru a-și prelungi somnul de zi cu zi. Unul dintre lucrurile care iese în evidență este că limitarea utilizării dispozitivelor electronice înainte de culcare pare să aibă un efect cheie în această privință.
De asemenea, cele 270 de kcal mai puține pe zi reprezintă doar o medie: ținând cont de variații, am constatat că unii dintre participanți au mâncat chiar cu 500 de kcal mai puține.
Ceea ce consideră autorii cel mai important, în cele din urmă, este că, în timp ce multe intervenții clinice pentru supraponderabilitatea patologică se concentrează pe schimbarea obiceiurilor adânc înrădăcinate ale pacienților, ceea ce poate fi uneori foarte dificil (deși necesar), este posibil să se obțină o pierdere în greutate semnificativă din punct de vedere clinic prin simpla muncă asupra igienei somnului.