Dacă vă ridicați des noaptea pentru a merge la toaletă, urmăriți-vă tensiunea arterială.

Un studiu japonez sugerează că, dacă aveți nevoie să urinați noaptea, cunoscută sub numele de nocturie, este posibil să aveți tensiune arterială ridicată și/sau un exces de lichid în organism. Dacă continuați să aveți nicturie, cereți medicului dumneavoastră să vă verifice tensiunea arterială. De asemenea, ar trebui să vă monitorizați aportul de sare.

Aportul ridicat de sare asociat cu nevoia de a urina noaptea

Cercetările anterioare din Japonia au arătat că un aport ridicat de sare este asociat cu nocturia. În comparație cu țările occidentale, japonezii mănâncă mai multă sare și sunt mai susceptibili de a fi „sensibili la sare”, ceea ce înseamnă că tensiunea arterială crește mai mult atunci când consumă sare. Împreună, acești doi factori înseamnă că japonezii prezintă un risc mai mare de a suferi de hipertensiune arterială.

Tensiunea arterială și nocturia: o asociere semnificativă

Acest studiu a examinat asocierea dintre nocturie și hipertensiune arterială în populația generală japoneză. Acesta a fost realizat pe 3749 de locuitori din Watari care au fost supuși unui control anual de sănătate în 2017. Tensiunea arterială a fost măsurată și informațiile despre nocturie au fost obținute prin chestionar. Participanții cu o tensiune arterială de 140/90 mmHg sau mai mare sau cărora li s-au prescris medicamente antihipertensive au fost considerați hipertensivi.

Nocturia a fost asociată în mod semnificativ cu hipertensiunea arterială. Riscul de hipertensiune a crescut semnificativ odată cu creșterea numărului de ieșiri nocturne la toaletă pe noapte.

O creștere de 40% a riscului de hipertensiune arterială

Această cercetare a arătat că trezirea noaptea pentru a urina a fost legată de o creștere cu 40% a riscului de hipertensiune arterială. Cu cât mergeți mai des la toaletă, cu atât mai mare este riscul de hipertensiune.

Dintre cei 1.882 de participanți care au completat chestionarul, 1.295 (69%) aveau nicturie. Relația poate fi influențată de diverși factori, inclusiv stilul de viață, consumul de sare, originea etnică și genetica.

Hipertensiunea arterială: o boală globală

Peste un miliard de oameni din întreaga lume suferă de hipertensiune arterială. Hipertensiunea arterială este principala cauză de deces prematur din lume. De asemenea, se recomandă un stil de viață sănătos, inclusiv restricția de sare, moderarea consumului de alcool, o dietă sănătoasă, exerciții fizice regulate, controlul greutății și renunțarea la fumat.

Tomohiro Matsuo .Daily salt intake is an independent risk factor for pollakiuria and nocturia. doi.org/10.1111/iju.13321

Articol util? Dă-l mai departe!

Surse și detalii suplimentare

Lasă un comentariu