De ce ar trebui să mănânci arahidele cu tot coajă

Se știe de mult timp că arahidele sunt un aliment foarte sănătos, bogat în nutrienți de care organismul nostru are nevoie și în alte substanțe care au un impact pozitiv asupra sănătății noastre.

Cu toate acestea, de multe ori nu reușim să profităm de întregul lor potențial. De obicei, arahidele sunt consumate complet decojite (și, de obicei, de asemenea, cu cantități mari de sare); în acest fel, stricăm proprietățile cojii roșiatice care le acoperă.

Antioxidanți și resveratrol

De exemplu, coaja arahidelor, care reprezintă mai mult sau mai puțin de 3% din totalul fructului, este bogată în compuși fenolici, cunoscuți pentru efectul lor antioxidant, care ajută la prevenirea stresului oxidativ în corpul uman.

Aceste substanțe, care se găsesc în proporții chiar mai mari decât în ceaiul verde, ating cea mai mare concentrație în pielițele de alune atunci când acestea sunt prăjite, deci, în acest sens, aceasta ar fi prezentarea optimă pentru a le consuma.

Și componentele benefice ale cojii de alune de pământ nu se limitează la compușii fenolici, ci conțin și resveratrol, un compus care se găsește și în fructe de pădure, struguri și vin.

Resveratrolul este o substanță produsă în mod natural de multe plante, dar mai ales de unele care conțin pigmenți roșiatici, și are numeroase efecte pozitive asupra sănătății. De exemplu, se crede că ajută la prevenirea deteriorării vaselor de sânge, reduce colesterolul lipoproteic cu densitate scăzută (așa-numitul „colesterol rău”) și previne formarea cheagurilor de sânge.

În acest sens, trebuie însă menționat că studiile care au lucrat cu această substanță sunt disparate și, deși unele au furnizat dovezi în acest sens, nu este considerat un fapt pe deplin confirmat.

Cu toate acestea, cazul arahidelor este un exemplu clar al unei practici comune în multe alimente, care constă în eliminarea unor componente care, altfel, concentrează o mare parte din valoarea nutritivă (similar cu ceea ce se întâmplă, de exemplu, în cazul cerealelor care nu sunt din cereale integrale).

Prin urmare, uneori este util să ne gândim la ce versiune a alimentelor dorim să consumăm, având mereu în vedere sănătatea noastră.

Articol util? Dă-l mai departe!