O nouă descoperire în domeniul cancerului: terapie pentru tratarea tumorilor rezistente

Cancerul este una dintre principalele cauze de deces din lume, iar complexitatea sa face din el o provocare deosebit de dificilă pentru știință. Cu toate acestea, în ultima vreme, mulți cercetători lucrează la dezvoltarea unor terapii neconvenționale, care obțin rezultate promițătoare.

Activarea unui medicament cu ajutorul unor senzori moleculari

Recent, o echipă de cercetători de la Universitatea din California, San Francisco, a reușit să oprească creșterea unor tumori deosebit de rezistente la tratament, valorificând un medicament care a fost deja aprobat pentru utilizare clinică, dar care a suferit probleme majore.

Cum explică aceștia în revista științifică Journal of Experimental Medicine, tumorile împotriva cărora această tehnică este eficientă sunt cele care prezintă o mutație în gena RAS, o afecțiune care este prezentă în până la 25% din cazurile de cancer.

Existau deja tratamente care reușiseră să stopeze creșterea acestor tumori, cum ar fi medicamentul cobimetinib, dar pentru că inhibau creșterea și replicarea celulară și afectau țesuturile necanceroase, acestea provocau efecte secundare foarte grave, uneori intolerabile.

Acum, autorii acestei lucrări au exploatat o caracteristică specifică a mutațiilor în gena RAS, și anume că acest tip de celule tumorale tinde să concentreze o formă foarte reactivă de fier, fierul feros. Ideea a fost de a folosi aceste concentrații ridicate pentru a indica ce celule ar ataca unul dintre aceste medicamente, care sunt eficiente împotriva acestei forme de cancer, dar care au efecte adverse severe.

Pentru a face acest lucru, ei au combinat medicamentul în cauză (cobimetinib) cu un mic „senzor molecular” care l-ar activa numai în prezența celulelor cu oxid de fier.

Potențial în terapiile combinate

Atât în modelele in vitro, cât și pe cele animale, medicamentul rezultat din această combinație a evitat efectele secundare ale cobimetinibului, permițând administrarea unor doze mai mari fără a reduce eficacitatea sa antitumorală.

Cel mai bun lucru, însă, este că toxicitatea redusă a permis ca noua formulă să fie combinată cu alte medicamente sinergice, deschizând ușa terapiilor combinate care ar putea extinde și mai mult eficacitatea sa.

În plus, utilizarea senzorilor moleculari care reacționează doar la anumite molecule ar putea fi aplicabilă și altor medicamente cu probleme de toxicitate, cum ar fi anumite antibiotice.

Cu toate acestea, exemplifică beneficiile căutării unor soluții originale în lupta împotriva cancerului, dincolo de liniile tradiționale de tratament. Aceste abordări nu numai că au potențialul de a îmbunătăți supraviețuirea pacienților, ci și de a reduce suferința adesea asociată cu tratamentul în sine.

Articol util? Dă-l mai departe!