De ce combinatia de iaurt cu miere este mai buna pentru sanatatea ta decat ai fi crezut si cand e bine sa o consumi

O nouă cercetare efectuată de Universitatea Illinois din Urbana-Champaign a arătat că includerea unei cantități mici de miere în iaurt poate ajuta probioticele din acesta să supraviețuiască mai bine în intestin.

Profesorul Hannah Holscher a declarat că au fost interesați de modul în care asocierea obișnuită de iaurt și miere din dieta mediteraneană afectează sistemul digestiv.

Studiul a implicat testarea a patru tipuri de miere – lucernă, hrișcă, trifoi și flori de portocal – adăugate la iaurtul comercial pentru a vedea cum afectează supraviețuirea probioticelor pe parcursul procesului digestiv.

Două linguri de miere au fost adăugate la 170 de grame de iaurt, care a fost apoi expus unei digestii simulate în gură, stomac și intestine în laborator. Enzimele din aceste organe digestive pot reduce viabilitatea bacteriilor bune, ceea ce este crucial pentru digestie, dar nu întotdeauna util pentru bacteriile benefice.

Cercetătorii au descoperit că iaurtul cu miere, în special cu miere de trifoi, a crescut supraviețuirea probioticelor în intestin. Pentru a confirma aceste descoperiri, a fost efectuat un studiu clinic cu 66 de adulți sănătoși.

Aceștia au fost împărțiți în două grupuri: unul a consumat iaurt cu probiotice de două ori pe zi timp de două săptămâni, în timp ce celălalt grup a consumat același iaurt plus miere de trifoi. Au fost colectate probe de scaun, iar participanții au raportat cu privire la mișcările lor intestinale și bunăstarea generală.

Rezultatele au indicat că iaurtul cu miere a ajutat bacteriile probiotice să supraviețuiască în intestin, demonstrând aplicarea practică a rezultatelor de laborator anterioare.

Într-un studiu de urmărire mai mic cu 36 de participanți, cei care au consumat iaurt cu zahăr nu au prezentat aceeași conservare a probioticelor ca cei care au consumat iaurt cu miere.

Deși nu a existat un impact semnificativ asupra altor factori de sănătate, combinația de iaurt și miere a prezentat cele mai multe beneficii pentru supraviețuirea probioticelor. Probioticele ajută la digestie și la absorbția nutrienților, în timp ce zaharurile naturale din miere oferă un impuls energetic rapid.

De asemenea, mierea conține compuși care protejează celulele de stresul oxidativ. Combinarea iaurtului cu miere este recomandată la micul dejun sau ca gustare de dimineață pentru a susține o digestie eficientă, a reduce disconfortul digestiv și a oferi un impuls energetic.

Probioticele din iaurt, împreună cu enzimele naturale din miere, lucrează împreună pentru a vă îmbunătăți sănătatea digestivă generală și pentru a vă îmbunătăți sistemul imunitar.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu