În timp ce pandemia de coronavirus, și mai ales perioada imediat următoare internării, le-a oferit multor oameni scuza perfectă pentru a începe să facă exerciții fizice pentru a-și îmbunătăți condiția fizică, nu puțini sunt cei cărora, dimpotrivă, le-au fost perturbate obiceiurile de mișcare.
Din fericire, nu este niciodată prea târziu pentru a te reapuca de sport, deoarece se pare că mușchii noștri „își amintesc” și acest lucru ar putea ajuta la recuperarea tonusului pierdut.
Cum își amintesc mușchii?
Un studiu publicat de Oxford Academic și realizat pe șoareci (deși este în concordanță cu studiile preexistente privind ridicarea de greutăți la oameni) a descoperit că mușchii dezvoltă o memorie moleculară de durată pentru exercițiile de forță din trecut.
Această memorie moleculară, explică autorii lucrării, ar putea ajuta în mod semnificativ mușchii să recupereze starea din trecut după o pauză lungă de la exercițiile fizice de rutină.
Se pare că aceste „amintiri” sunt stocate tocmai în ADN-ul mușchilor care suferă modificări din cauza exercițiilor fizice. Mai mult, aceste modificări se pot dezvolta, în principiu, independent de vârstă, astfel că nu este niciodată prea târziu pentru a începe să faci exerciții fizice.
Descoperirea explică și de ce șoarecii care au fost antrenați anterior au câștigat masă musculară mult mai repede decât cei care au început să se antreneze pentru prima dată.
Tipurile de „memorie musculară”
Termenul „memorie musculară” nu este nou, dar a fost folosit anterior pentru a se referi la un alt fenomen. De exemplu, vorbim adesea de „memoria musculară” atunci când corpul nostru pare să își „amintească” seturi specifice de mișcări repetate de mai multe ori înainte, cum ar fi cele necesare pentru a merge pe bicicletă, a schia, a practica arte marțiale sau a cânta la un instrument muzical.
Nu este vorba de același mecanism ca memoria musculară propusă aici de autorii lucrării, ci mai degrabă de o formă de memorie înmagazinată în neuronii motori ai sistemului nervos.
Această formă de memorie musculară ar putea sta la baza cazurilor în care oamenii se opresc din exercițiile fizice și, când le reiau după ceva timp, revin la condiția fizică anterioară rapid după reluarea antrenamentului.
Modificări epigenetice
Modificările din ADN care permit această revenire la condițiile anterioare sunt de natură epigenetică. Acest lucru înseamnă că genele în sine nu se schimbă; ceea ce se transformă, așadar, este o altă componentă a ADN-ului, care este epigenetică.
Epigenetica se referă la anumite molecule care se atașează de gene și, fără a modifica conținutul acestora, determină expresia lor. Adică, ele determină ce gene sunt activate și produc proteina responsabilă de procesul pe care gena îl reglează.
Alte experimente pe oameni au descoperit deja că antrenamentele de ridicare de greutăți modifică modelele de metilare în genele mușchilor oamenilor și că aceste modificări se mențin timp de săptămâni sau chiar luni. Datorită acestui lucru, mușchii își „amintesc” cum să crească.
Cu toate acestea, în aceste studii, ele au durat cel mult câteva luni, așa că nu era încă clar dacă exercițiile fizice făcute cu mult timp în urmă mai aveau un efect similar asupra mușchilor. Acesta este motivul pentru care au fost folosiți șoareci pentru studiu: având în vedere că durata lor de viață este mult mai condensată în timp decât cea a oamenilor, schimbările care în specia noastră durează ani de zile la șoareci sunt evidente în câteva luni.
Cu toate acestea, acest lucru limitează domeniul de aplicare al studiului, deoarece va fi necesar să fie replicat la oameni pentru a ști cu precizie cum funcționează acest mecanism în specia umană. În plus, studiul s-a concentrat pe antrenamentul de forță, nu pe antrenamentul aerobic.
Cu toate acestea, studiul relevă că este foarte probabil ca persoanele care au făcut anterior exerciții fizice susținute să-și poată recupera rapid condiția fizică și că, probabil, nu este niciodată prea târziu pentru a crea acest tip de „memorie” musculară, care poate fi foarte utilă pentru menținerea unei forme fizice adecvate la bătrânețe.