De ce este greu să te concentrezi și să îți amintești pe măsură ce îmbătrânești

Deși vârsta ne oferă experiență și cunoștințe în multe domenii, este la fel de adevărat că ne afectează unele abilități.

Potrivit unui articol Harvard University, acest fenomen începe de obicei să fie observat începând cu vârsta de 50-60 de ani, moment în care mulți oameni se pot teme că se confruntă cu unele simptome timpurii ale unei boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer sau demența. Cu toate acestea, de obicei, nu aceasta este cauza.

De fapt, ceea ce se află în spate este adesea o combinație de mai mulți factori care se suprapun. Uzura simțurilor (cum ar fi vederea sau auzul) poate necesita mai multă atenție pentru percepție, făcându-ne mai greu să o aplicăm la alte procese. La rândul său, această utilizare sporită a atenției poate face mai dificilă procesarea și stocarea de noi amintiri.

Calitatea odihnei, care are un impact important asupra performanței creierului nostru, tinde, de asemenea, să scadă odată cu vârsta. Durerile care rezultă adesea din odihna noastră fizică, precum și multe dintre medicamentele folosite pentru a le trata, pot avea, de asemenea, un impact asupra capacității noastre de a fi atenți.

În orice caz, dacă nu avem de-a face cu o patologie neurodegenerativă, capacitatea noastră de a ne forma argumente și judecăți rezonabile ar trebui să rămână intactă.

Schimbări structurale în creier

Cercând mai atent, observăm că anumite zone ale creierului suferă modificări structurale în timp, în special unele zone legate de procesarea memoriei (cum ar fi hipocampul și lobii frontali). Aceste zone pierd neuroni și receptori ca un rezultat natural al îmbătrânirii, ceea ce înseamnă că noile informații sunt procesate mai lent.

Acum, nu numai că informațiile sunt învățate mai lent, dar este și mai dificil să le recuperăm, deoarece în multe cazuri nu au fost învățate corect de la început.

Din cauza procesării mai lente, datele stocate în memoria de lucru se pot disipa înainte ca persoana afectată să fi avut șansa de a rezolva o anumită problemă.

În plus, nu trebuie uitat că funcția executivă este, de asemenea, foarte afectată odată cu vârsta. Cu toate acestea, este posibil să învățăm să compensăm acest lucru, bazându-ne pe obișnuință și acordând astfel mai multă atenție noilor informații pe care încercăm să le încorporăm.

Articol util? Dă-l mai departe!