De ce femeilor le crește părul facial pe măsură ce îmbătrânesc și cum să se descurce cu el

Corpul femeilor suferă multe schimbări pe parcursul vieții, mult mai multe decât cel al bărbaților. Una dintre ele este că, pe măsură ce îmbătrânesc după menopauză, poate apărea păr în locuri unde nu a existat înainte, mai ales în zona bărbiei.

Deși, de obicei, acesta este un proces normal și nu necesită o atenție mai mare dincolo de aspectul estetic, este important de știut că, în unele cazuri, se poate datora unei probleme de sănătate.

Schimbările hormonale stau în spatele părului facial

Faptul că femeile nu au părul facial la fel de abundent sau de gros ca bărbații se datorează hormonilor, motiv pentru care, după pubertate, din cauza androgenilor, la adolescenți începe să apară și să se îngroașe părul în diverse zone ale corpului, în special pe față.

Deși părul tinde, de asemenea, să devină mai abundent la femei după pubertate – părul apare pe picioare, în zona genitală, la subsuori… – nu o face în aceeași proporție ca la bărbați, din cauza faptului că volumul de androgeni la femei este mult mai mic. Pe de altă parte, crește cantitatea de estrogen și progesteron, hormonii responsabili de dezvoltarea sexuală feminină.

Dacă nu există o patologie sau un dezechilibru, hormonii rămân mai mult sau mai puțin constanți, dar pe măsură ce femeia se apropie de menopauză și, mai ales, odată ce a trecut menopauza, echilibrul hormonilor din organism se schimbă și pot începe să fie produși mai mulți androgeni, hormonii masculini.

Acești hormoni sunt responsabili, printre altele, de îngroșarea părului facial, astfel încât ceea ce până atunci putea fi un păr foarte fin – ca un puf – poate deveni mai închis și mai gros în anumite zone, cum ar fi bărbia, buza superioară sau perciunii. De fapt, conform unei cercetări din British Journal of Dermatology din 2010, 39% dintre femei se confruntă cu o creștere excesivă a părului facial după menopauză. Prin urmare, acest lucru este complet normal și, cu câteva excepții, nu ar trebui să aibă decât o importanță cosmetică.

Când să ne îngrijorăm de părul facial?

Dincolo de părul excesiv la femei, cunoscut sub numele de hirsutism, poate exista o problemă hormonală mai gravă, cum ar fi sindromul ovarelor polichistice (SOPC). Cu toate acestea, acest sindrom este mai tipic pentru femeile aflate la vârsta fertilă și apare din adolescență, fiind însoțit și de alte simptome, cum ar fi creșterea în greutate sau acneea.

Atunci când părul excesiv apare pe măsură ce femeile îmbătrânesc, pe lângă dezechilibrul hormonal asociat menopauzei, pot exista și alte probleme de sănătate în spatele acestuia. De exemplu, poate fi un simptom al unor boli precum sindromul Cushing, hiperplazia suprarenală, hipotiroidismul sau chiar un efect secundar al anumitor medicamente, cum ar fi utilizarea prelungită a corticosteroizilor, care sunt utilizați pentru tratarea unor boli autoimune.

Așadar, dacă vedeți câteva fire de păr în plus pe bărbie, nu vă alarmați, dar dacă creșterea părului este mai generală, abundentă, apare pe mai multe părți ale corpului și s-a produs rapid, este indicat să vă consultați medicul.

Cum să vă ocupați de părul facial

Dacă este vorba pur și simplu de părul care a apărut din cauza schimbărilor hormonale odată cu vârsta, nu vă puteți ocupa de păr decât din punct de vedere estetic. Din fericire, există mai multe modalități de a face acest lucru, de la cele mai clasice la cele mai sofisticate și de lungă durată.

Mecanic. Dacă este vorba de un fir de păr „peticit”, adică sunt vizibile doar câteva fire de păr întunecat rătăcite, cea mai bună opțiune este penseta tradițională, care va scăpa de firele inestetice timp de cel puțin câteva săptămâni. În cazul în care zona cu păr vizibil este mai extinsă, putem recurge oricând la epilare cu ceară – la fel de durabilă ca și penseta -, la filetare sau chiar la folosirea unui aparat de ras sau a unei creme depilatoare. Aceste metode nu sunt la fel de durabile, dar, contrar credinței populare, nici nu îngroașă părul.

Electroliza. Electroliza este o metodă veche de zeci de ani care presupune introducerea unei seringi în folicul și deteriorarea rădăcinii cu un curent electric. Este ideală pentru părul peticit, cum ar fi cel care apare pe bărbie și, deși sunt necesare două sau trei ședințe pentru a elimina complet părul, este o soluție definitivă.

Eliminarea părului cu laser sau fotoepilarea. Folosite pe scară largă în ultimele decenii, aceste metode sunt și ele definitive, dar nu funcționează la fel de bine pe toate tipurile de piele și pot avea contraindicații.

Distribuie articolul