De ce mulți oameni scot un picior din așternuturi noaptea?

Dacă vă treziți dimineața și constatați că în timpul nopții ați lăsat un picior în afara așternuturilor, iar acest obicei se repetă, atunci există un motiv pentru această acțiune adesea neglijată. Atunci când dormim, uneori, în mod inconștient, ne lăsăm picioarele în afara așternuturilor, deoarece acest lucru favorizează somnul și ne ajută să dormim bine. Aceasta este una dintre explicațiile oferite de experți care au descoperit o legătură între insomnie și temperatura corpului.

Cercetările de teren au arătat că, atunci când ești obosit, temperatura corpului tău scade și îți dai seama că este timpul să adormi. De asemenea, trebuie subliniat faptul că talpa piciorului, care este lipsită de păr, dar bogată în vene, reglează temperatura corpului. Rețeaua de anastomoze arterio-venoase este cea care ajută la stimularea unui flux sanguin adecvat la nivelul pielii, reglând astfel temperatura. Dacă scoateți un picior din așternuturi noaptea, s-ar putea să vă fie greu să adormiți.

Reglarea temperaturii corpului

Dacă tălpile picioarelor se răcesc puțin în timpul nopții, acest lucru ajută la răcirea sângelui, care va circula apoi în tot corpul, scăzând temperatura corpului și semnalând creierului că este timpul să doarmă. Atunci când temperatura corpului este ridicată, corpul și mintea rămân treze, așa că căldura nu este favorabilă somnului.

S-a dovedit științific că cei care scot inconștient un picior din cearșafuri și pături pe timp de noapte fac acest lucru pentru a favoriza somnul atunci când au dificultăți în a adormi. Potrivit unui studiu realizat de Sleep Institute din cadrul Science Of Us, scoaterea unui picior sau a ambelor picioare din pături este recomandată pentru a favoriza somnul, beneficiind de efectul de reglare a temperaturii corpului. Atunci când corpul este cald, acesta rămâne treaz, dar când este rece, favorizează somnul.

Influența temperaturii asupra somnului

Relația dintre temperatura corpului și somn este un fenomen interesant. Atunci când temperatura corpului scade, creierul este stimulat să intre în modul de somn. În timpul nopții, corpul nostru trece prin diferite faze de somn, unele mai profunde decât altele. Pentru a intra în aceste faze mai profunde, temperatura corpului nostru trebuie să scadă. Lăsând un picior în afara așternuturilor, ne ajutăm corpul să își regleze temperatura și să ajungă la aceste faze de somn mai profunde.

Anatomia piciorului și reglarea temperaturii

Talpa piciorului este o parte a corpului care nu are păr, dar este bogată în vene. Aceste vene sunt responsabile pentru reglarea temperaturii corpului. Atunci când scoatem un picior din așternuturi, aceste vene sunt expuse la aer proaspăt, care răcește sângele care circulă în ele. Acest sânge mai rece se răspândește apoi în tot corpul, scăzând temperatura corpului și deschizând calea pentru un somn bun.

Avantajele de a scoate un picior din cearșafuri pentru a dormi

Pe lângă reglarea temperaturii corpului, scoaterea unui picior din așternuturi are și alte beneficii pentru somn. De exemplu, poate ajuta la ameliorarea mâncărimilor sau a disconfortului cauzat de căldură. De asemenea, poate ajuta la reducerea transpirației excesive în timpul nopții. Lăsând un picior în afara așternuturilor, creăm o circulație a aerului care ajută la menținerea unei temperaturi optime a corpului și favorizează un somn odihnitor.

Alți factori care ne influențează somnul

Pe lângă reglarea temperaturii corpului, există și alți factori care ne pot influența somnul. De exemplu, calitatea saltelei și a pernei poate juca un rol în capacitatea noastră de a adormi și de a rămâne adormiți. În mod similar, mediul în care dormim, cum ar fi luminozitatea camerei și nivelul de zgomot, poate avea un impact asupra calității somnului nostru. Așadar, este important să creăm un mediu propice somnului, asigurându-ne că dormitorul nostru este întunecat, liniștit și confortabil.

Sfaturi pentru îmbunătățirea calității somnului nostru

Dacă aveți probleme în a adormi noaptea sau dacă vă treziți frecvent în timpul nopții, iată câteva sfaturi pentru a vă îmbunătăți calitatea somnului:

  • Creați-vă o rutină de somn regulată, culcându-vă și trezindu-vă la ore fixe.
  • Evitați ecranele luminoase, cum ar fi telefoanele și tabletele, înainte de a merge la culcare, deoarece lumina albastră pe care acestea o emit vă poate perturba ciclul de somn.
  • Faceți exerciții fizice în mod regulat, dar evitați exercițiile fizice intense chiar înainte de culcare, deoarece acestea pot îngreuna adormirea.
  • Evitați alimentele bogate în cofeină sau zahăr înainte de culcare, deoarece acestea vă pot face mai alert și vă pot perturba somnul.
  • Creați un mediu propice somnului prin menținerea dormitorului întunecat, liniștit și la o temperatură confortabilă.
Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu