Uleiul de palmier este un ulei de gătit controversat din cauza impactului pe care îl are asupra sănătății și mediului. Acesta provine din fructul palmierului de ulei și este utilizat în mod obișnuit în alimente, produse cosmetice și chiar în biocombustibili.
Uleiul de palmier se găsește în aproximativ jumătate din produsele ambalate din supermarketuri, inclusiv în alimente precum pizza și gogoși, precum și în articole de îngrijire personală, cum ar fi deodorantele și șamponul.
Unul dintre motivele pentru care uleiul de palmier este utilizat pe scară atât de largă este faptul că are proprietăți unice care îl fac versatil pentru diferite scopuri. De exemplu, rămâne solid la temperatura camerei, rezistă la deteriorare și poate rezista la temperaturi ridicate atunci când gătește.
Acest lucru îl face ideal pentru o varietate de produse și le ajută să reziste mai mult timp pe raft. Deși uleiul de palmier este eficient de produs și oferă beneficii economice cultivatorilor, producția sa a dus la defrișări în unele dintre cele mai importante ecosisteme din lume, punând în pericol specii precum urangutanul și elefanții.
În ceea ce privește sănătatea, uleiul de palmier conține grăsimi saturate, care pot crește nivelul colesterolului „rău” și pot crește riscul de boli de inimă.
Cu toate acestea, studiile au arătat că, atunci când este consumat cu moderație în cadrul unei diete echilibrate, este posibil ca uleiul de palmier să nu prezinte riscuri suplimentare pentru sănătatea inimii.