Toate grăsimile sunt bogate în calorii. Dar nu toate grăsimile trebuie evitate dacă urmați o dietă sănătoasă. De fapt, unele grăsimi, cum ar fi uleiul de măsline, sunt considerate a fi sănătoase pentru inimă. De ce se întâmplă acest lucru?
Renunțați la grăsimile rele pentru grăsimi bune
Principalul tip de grăsime care se găsește în toate tipurile de ulei de măsline se numește acid gras mononesaturat (MUFA). Acesta este considerat o grăsime alimentară sănătoasă. Vă puteți bucura de anumite beneficii pentru sănătate dacă dieta dvs. înlocuiește grăsimile saturate și trans cu grăsimi care sunt în mare parte nesaturate, cum ar fi MUFA.
Grăsimile saturate se găsesc în carne, în produsele lactate bogate în grăsimi și în uleiurile tropicale, cum ar fi uleiul de palmier. Grăsimile „parțial hidrogenate”, inclusiv anumite tipuri de margarină, conțin grăsimi trans. Grăsimile trans se găsesc, de asemenea, în alimentele procesate, cum ar fi sosurile pentru salate, biscuiții, gustările și alimentele prăjite. Prin înlocuirea tipului de grăsime cu care gătiți de obicei, sau pe care o ungeți sau o turnați peste alimente, cu ulei de măsline, luați o decizie bună.
Boli de inimă, colesterol, zahăr în sânge: uleiul de măsline este un adevărat cuțit elvețian pentru sănătate
Grăsimile mononesaturate, cum ar fi uleiul de măsline, ajută la reducerea riscului de boli de inimă prin îmbunătățirea factorilor de risc asociați. S-a constatat, de exemplu, că acizii grași polinesaturați reduc nivelul colesterolului din lipoproteinele cu densitate scăzută atunci când înlocuiesc grăsimile saturate sau trans din alimentație. Iar unele cercetări arată că MUFA pot fi, de asemenea, benefice pentru nivelul de insulină și controlul glicemiei, ceea ce poate fi deosebit de util dacă suferiți de diabet de tip 2.
Uleiul de măsline nu în plus față de alte grăsimi, ci în locul tuturor acestora
Nu uitați că până și grăsimile sănătoase, cum ar fi cele conținute în uleiul de măsline, sunt bogate în calorii, așa că folosiți-le doar cu moderație. Alegeți alimente bogate în MUFA, cum ar fi uleiul de măsline, în locul altor grăsimi, cum ar fi untul și margarina, nu în plus față de acestea. Folosiți uleiul de măsline pentru a spori gustul alimentelor, cum ar fi legumele gătite și sotate, sau în marinate sau sosuri pentru salate. Și nu uitați că nu puteți face alimentele nesănătoase mai sănătoase prin simpla adăugare de ulei de măsline.