De ce se umflă picioarele – 6 soluții simple pentru o problemă serioasă

Leacurile preparate acasă ajută la îndepărtarea durerii și reduc retenția lichidului. În continuare, îți vom explica de ce se umflă picioarele și îți vom oferi și soluții pentru aceasta.

Te-ai uitat vreodată la gleznele și picioarele tale fără să le recunoști din cauza umflăturilor? Iată de ce se umflă picioarele: este o consecință a statului zile întregi în picioare, a călătoriilor sau a unei operații chirurgicale. Pentru femeile gravide, este o problemă aproape inevitabilă.

Gleznele și picioarele umflate sunt o pacoste. Uneori, ele îți stingheresc libertatea de mișcare. Dar există câteva metode de a combate umflăturile.

Uneori, poți chiar preveni această situație. Umflăturile picioarelor (ceea ce specialiștii numesc edem) au loc atunci când corpul reține lichid în partea de jos a membrelor, în glezne și în laba piciorului. Cel mai adesea, acest fenomen are loc la ambele picioare și nu constituie o urgență.

Este important să știi de ce se umflă picioarele și ce tratamente ai la îndemână

De ce se umflă picioarele

Când vine vorba de umflăturile picioarelor, totul se rezumă la a fi grijuliu și la a trece cu bine peste fiecare zi. Totuși, nu există vreun remediu care să vindece fără greș.

Remedii pentru picioare și glezne umflate și dureroase

După ce ai aflat de ce se umflă picioarele, este timpul să combați umflăturile. Adeseori, poți trata simptomele de umflare care apar la ambele picioare sau la unul singur. Iată niște idei care ar putea fi de ajutor:

1. Șosete medicinale

Acestea pot fi găsite la orice farmacie. Ele combat durerea și previn acumularea lichidului în picioare și glezne. Șosetele medicinale pot fi de mărime mică, medie sau mare. Asigură-te că îți alegi o pereche care nu este prea strâmtă pentru tine. Ar fi bine să începi cu cele mici, care au un grad de compresie cuprins între 12 și 15 mm sau între 15 și 20 mm.

2. Ridicarea picioarelor

Sprijină-ți picioarele de mânerul canapelei, pentru a ajuta la micșorarea umflăturilor. De asemenea, diferite posturi de yoga pot fi de ajutor, cum ar fi să te întinzi pe podea cu picioarele ridicate și sprijinite de perete.

3. Exercițiile fizice

Statul așezat sau în picioare într-un singur loc pentru prea mult timp poate să ducă la creșterea umflăturilor. Mișcă-ți genunchii și flexează-ți și întinde-ți gleznele ca să reduci tensiunea asupra lor.

Ia în calcul să practici înotul. Acesta este un exercițiu care anulează greutatea și poate avea un efect liniștitor asupra pielii.

4. Pierde în greutate

Pierderea în greutate poate reduce umflăturile și îți poate îmbunătăți sănătatea în general.

5. Sarea Epsom

Cufundă-ți picioarele și gleznele pentru 15-20 de minute într-o baie rece plină cu sare Epsom. Astfel, vei îndepărta durerea asociată cu umflarea. Dacă suferi de neuropatie diabetică la picioare, verifică întâi apa cu mâinile. În acest mod, vei evita să-ți expui picioarele la temperaturi extreme.

6. Suplimente de magneziu

Este posibil ca adăugarea de 200-400 mg de magneziu la dieta ta zilnică să limiteze retenția de apă și durerea. Vorbește totuși cu doctorul tău înainte de a lua suplimente. Acestea nu ar trebui luate dacă ai o boală de rinichi sau de inimă.

Ca să obții cele mai bune rezultate, folosește întotdeauna mai multe tipuri de terapie în același timp. De exemplu, dacă exercițiul tău fizic este plimbarea, folosește terapia cu șosete de compresie mai târziu. Dacă înoți, gândește-te să adaugi yoga pe lista obiceiurilor tale.

Cum să îți dai seama că ar trebui să vezi un doctor

De ce se umflă picioarele

Dacă îți apar ulcerații la picioare sau bătături, contactează medicul. Bătăturile și rănile pot duce la apariția infecțiilor. De asemenea, supraveghează-ți picioarele. Pantofii care sunt prea strâmți din cauza umflăturilor pot să îți taie pielea și să producă răni.

Cel mai important este să îți consulți imediat doctorul dacă umflăturile apar la un singur picior. Există riscul să ai o tromboză venoasă profundă.

Schimbări simple care te ajută să reduci sau să eviți umflăturile picioarelor

Poți face mici schimbări în viața ta de zi cu zi pentru a reduce umflăturile:

  • Fă o plimbare scurtă la fiecare oră.
  • Bea între 8 și 10 pahare de apă în fiecare zi. Dacă bei mai puțin, vei înrăutăți umflăturile.
  • Limitează-ți consumul de sare.
  • Pune cărți sau cărămizi sub piciorul patului, pentru dormi cu picioarele în sus pe timpul nopții.

Există prea puține dovezi care să arate că folosirea uleiurilor esențiale reduce umflăturile. Totuși, poți folosi ulei de mentă, ulei de eucalipt, și/sau lavandă și mușețel, dacă acestea se dovedesc a-ți fi de ajutor.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu