De ce unii oameni transpiră mai mult decât alții? Iată de ce

Miercurea aceasta, 21 iunie, marchează începutul verii în Spania, care aduce cu sine creșterea temperaturilor, însoțită, desigur, de transpirație și de mirosul său caracteristic. Acesta este un fenomen fiziologic necesar pentru reglarea temperaturii în corpul uman atunci când temperatura este ridicată sau când se face un efort fizic mare și se manifestă de obicei pe corpul nostru sub forma unor perle de transpirație vizibile în zone precum axilele, fruntea, mâinile, pieptul, spatele și tălpile picioarelor.

Uneori, deși poate părea inconfortabil sau nu foarte estetic, este necesar să se piardă apă prin piele pentru a elimina lichidele. În caz contrar, nu am putea, de exemplu, să facem sport la temperaturi ridicate. De fapt, deși este o afecțiune rară, există boli genetice care se caracterizează prin incapacitatea de a transpira. Acest lucru se datorează faptului că glandele sudoripare produc puțină sau deloc transpirație, ceea ce se numește anhidroză.

Pe de altă parte, însă, există o transpirație excesivă fără o cauză aparentă. Este vorba despre hiperhidroză, o tulburare care afectează între 1% și 3% din populație și, deși în majoritatea cazurilor nu este periculoasă, de obicei îi îngrijorează foarte mult pe cei care o suferă, provocându-le un mare disconfort social, anxietate sau chiar alte probleme psihologice.

De ce unii oameni transpiră mai mult decât alții?

Persoanele cu hiperhidroză produc transpirație în cantități mari, mult mai mult decât este necesar pentru a elibera căldura și a menține corpul la temperatura potrivită. Uneori există o cauză de bază, alteori nu, iar în funcție de aceasta, se clasifică două tipuri de hiperhidroză: hiperhidroza primară sau focală și hiperhidroza secundară sau generalizată.

Ce este hiperhidroza primară și cum se vindecă?

În cazul hiperhidrozei generalizate sau primare, aceasta se manifestă sub formă de transpirație pe tălpile picioarelor, palmele mâinilor, scalpul, fața, fața și, mai ales, axilele. Apare de obicei în adolescență și are o componentă genetică și ereditară. Prin urmare, nu există o cauză specifică, ci se datorează pur și simplu hiperactivității glandelor sudoripare.

Pentru a trata acest tip de transpirație excesivă există mai multe tratamente, cum ar fi diverse antiperspirante, toxina botulinică de tip A, liposucția glandelor sudoripare de la axilă sau simpatectomia, o intervenție chirurgicală foarte simplă și eficientă, dar care nu este lipsită de efecte secundare, în principal hiperhidroza compensatorie (CH) sau transpirația compensatorie.

Hiperhidroza secundară și tratamentul

În cel de-al doilea caz, adică hiperhidroza secundară sau generalizată, aceasta este declanșată de diverși stimuli, în principal de natură emoțională, și este localizată în principal în trei zone ale corpului: mâinile, axilele și zona cranio-facială. Afectează întreaga suprafață a corpului și este mult mai puțin frecventă decât hiperhidroza focală.

În spatele acestui tip de hiperhidroză se află de obicei o cauză clinică, cum ar fi hipertiroidismul, diabetul, infecțiile, sarcina, menopauza, obezitatea, guta, insuficiența respiratorie sau cardiacă, leziuni nervoase sau chiar anumite medicamente. De obicei, rămâne pe timpul nopții. Dacă dispare cauza, va dispărea și hiperhidroza.

Ce poți face pentru a nu transpira atât de mult?

Academia Española de Dermatóloga y Venereología (AEDV), recomandă persoanelor care suferă de hiperhidroză să ia câteva măsuri simple în viața de zi cu zi:

  • Purtați haine care sunt cool. Fibrele naturale pot fi răcoroase, dar absorb transpirația și rămân umede. Unele fibre sintetice, deși mai puțin răcoroase, resping transpirația și rămân uscate. Hainele deschise și foarte închise la culoare ajută la disimularea petelor de transpirație.
  • Dacă aveți haine în plus, astfel încât să vă puteți schimba pe parcursul zilei, dacă este necesar, veți evita situațiile compromițătoare și veți reduce stresul și anxietatea socială.
  • De asemenea, își pot pune în haine căptușeli la subsuori, care absorb transpirația și protejează hainele.
  • Mențineți un mediu de lucru răcoros, bine ventilat și feriți-vă de soare.
  • Evitați băuturile alcoolice, cafeaua sau alte alimente care declanșează transpirația, cum ar fi alimentele picante și mesele copioase.
  • Reduceți pe cât posibil stresul, tensiunea și anxietatea.
  • Mențineți o bună igienă corporală cu dușuri frecvente. Acest lucru nu va împiedica transpirația, dar va preveni mirosul pe care îl produce dacă rămâne pe piele sau pe haine pentru o perioadă lungă de timp.
Articol util? Dă-l mai departe!

Surse și detalii suplimentare

Lasă un comentariu