Depistarea precoce a cancerului de colon permite supraviețuirea pacienților în 90% din cazuri

Cancerul este un grup foarte divers de boli cu caracteristici foarte diferite. Și este normal ca, în multe cazuri, unele dintre cele mai dramatice și mai grave idei să ne rămână în minte, motiv pentru care nu este neobișnuit ca oamenii să se gândească la cancer ca la o boală întotdeauna incurabilă și aproape întotdeauna letală.

Totuși, acest lucru nu este neapărat valabil pentru toate tumorile existente și depinde foarte mult și de măsurile de precauție luate.

Importanța participării la programele de screening

De aceea, trebuie reamintit că prevenirea și depistarea precoce a cancerului colorectal pot asigura supraviețuirea în 90% din cazuri. Aceste date sunt deosebit de semnificative dacă ținem cont de faptul că este cea mai diagnosticată tumoră din lume: în 2021, incidența a fost estimată la 10% din totalul cancerelor diagnosticate, fiind a doua cea mai frecventă la femei și bărbați, după cancerul de sân și, respectiv, cel de prostată.

Din acest motiv, se recomandă participarea la programul de screening dacă aveți peste 50 de ani și menținerea unor obiceiuri alimentare sănătoase și a unui stil de viață sănătos (urmând o dietă săracă în grăsimi, bogată în legume, fructe, calciu și vitamina D; reducerea consumului de carne roșie; să nu fumați; practicarea frecventă a exercițiilor fizice; moderarea consumului de alcool) ca măsuri cruciale pentru a preveni acest tip de cancer și cele mai grave rezultate ale sale.

„Este recomandat să acordăm atenție colonului pentru a ști cum să detectăm dacă există o schimbare a ritmului intestinal, modificări ale greutății sau sânge în scaun și să încorporăm îngrijirea acestuia în rutina noastră de sănătate urmând recomandările experților, așa cum facem și în cazul prevenirii altor tipuri de cancer”, a declarat dr. Cristina Carretero Ribón, cercetătoare la Universitatea din Navarra, Spania, și specializată în bolile sistemului digestiv.

Principalele teste de screening sunt detectarea sângelui din scaun și colonoscopia. Acesta din urmă se efectuează numai dacă testul de sânge în fecale este pozitiv. Este cea mai eficientă măsură de reducere a incidenței și mortalității cancerului de colon din punct de vedere al costurilor, al eficacității și al calității vieții pacienților.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu