Depistați Parkinson cu 7 ani înainte de apariția primelor simptome cu ajutorul unui ceas conectat

Depistați Parkinson cu 7 ani înainte de apariția primelor simptome cu ajutorul unui ceas conectat

Ceasurile conectate ar putea juca un rol cheie în diagnosticarea precoce a bolii Parkinson. Un studiu recent a explorat utilizarea accelerometrelor purtate la încheietura mâinii pentru a detecta boala chiar înainte ca aceasta să fie diagnosticată clinic. Cercetătorii au descoperit că o scădere a vitezei de mișcare ar putea fi observată cu mai mulți ani înainte de diagnosticarea bolii Parkinson. Datele accelerometrului s-au dovedit mai puternice decât alte modele bazate pe simptomele medicale, genetica, stilul de viață sau biochimia sângelui, și ar putea fi încorporate în practica clinică în viitor.

Boala Parkinson și necesitatea unui diagnostic precoce

Boala Parkinson este o afecțiune progresivă care provoacă probleme de mișcare și alte probleme de sănătate care se agravează în timp. Din păcate, în prezent nu există niciun tratament capabil să oprească sau să inverseze evoluția bolii. Cu toate acestea, se fac cercetări pentru a găsi tratamente care pot proteja creierul de deteriorarea ulterioară în stadiile incipiente ale bolii. Pentru ca aceste tratamente să fie eficiente, este esențial să se găsească biomarkeri de încredere care să poată detecta boala Parkinson cât mai devreme posibil.

Au fost efectuate studii pentru a evalua eficacitatea simptomelor prodromale, a geneticii, a stilului de viață și a biomarkerilor din sânge în prezicerea dezvoltării bolii Parkinson. Rezultatele acestor studii sunt promițătoare, dar mai există încă loc pentru îmbunătățiri.

Utilizarea accelerometrelor pentru a detecta boala Parkinson

Unele studii au arătat că problemele legate de activitățile zilnice și semnele de lentoare pot apărea cu câțiva ani înainte de diagnosticarea bolii Parkinson. Acest lucru i-a determinat pe cercetători să utilizeze senzori digitali portabili pentru a monitoriza tiparele de mers pentru a detecta boala Parkinson.

Majoritatea ceasurilor conectate sunt echipate cu un senzor care măsoară accelerația unei mișcări, numit accelerometru. Un studiu recent a arătat că accelerometrele purtate la încheietura mâinii ar putea detecta boala Parkinson cu un grad ridicat de precizie. Cu toate acestea, acest studiu s-a limitat la persoanele deja diagnosticate cu această boală.

Pornind de la aceste lucrări, un nou studiu realizat de cercetătorii de la Institutul britanic de cercetare a demenței și de la Institutul pentru inovare în neuroștiințe și sănătate mintală din Cardiff a explorat posibilitatea de a utiliza accelerometre purtate la încheietura mâinii pentru a detecta boala Parkinson cu ani înainte de diagnosticul clinic.

Analiza datelor de viteză

Cercetătorii au folosit date din studiul UK Biobank, care a colectat date despre peste 500.000 de persoane cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani începând din 2006. Un subset din această populație a purtat accelerometre pentru a-și măsura activitatea fizică între 2013 și 2015.

Pentru a evalua dacă datele de la aceste accelerometre ar putea fi folosite ca marker timpuriu al bolii Parkinson, cercetătorii de la Universitatea Cardiff au comparat datele accelerometrelor de la persoane cu boala Parkinson, persoane fără această boală și persoane cu alte tulburări neurodegenerative sau de mișcare.

Aceștia au comparat, de asemenea, modelul de predicție a bolii Parkinson bazat pe datele accelerometrului cu alte modele bazate pe simptome medicale cunoscute, genetică, stil de viață sau biochimie sanguină pentru a determina ce combinație de surse de date a fost cea mai eficientă în identificarea semnelor timpurii ale bolii Parkinson în populația generală.

Predicția timpurie a bolii Parkinson

Cercetătorii au descoperit că o reducere a vitezei de mișcare (sau „accelerare”) poate fi observată cu câțiva ani înainte de diagnosticarea bolii Parkinson. Această reducere a accelerației a fost specifică bolii Parkinson și nu a fost observată în cazul altor tulburări neurodegenerative sau de mișcare studiate.

Caracteristicile somnului deduse din datele de accelerare au indicat o calitate și o durată mai scăzută a somnului la persoanele cu boala Parkinson sau în stadiul de prodromi, în comparație cu cele care nu suferă de această boală.

Rezultatele au arătat că datele accelerometrului pot prezice boala Parkinson chiar înainte de diagnosticul clinic. În plus, modelul bazat pe datele de accelerometru a depășit alte modele bazate pe simptome medicale cunoscute, pe genetică, pe stilul de viață sau pe biochimia sângelui.

În plus, cercetătorii au reușit să folosească accelerometria pentru a estima momentul în care se poate aștepta un diagnostic de boală Parkinson. Pe baza literaturii de specialitate existente, era deja posibil să se suspecteze anumite modificări ale mobilității și agilității la persoanele aflate într-un stadiu prodromal al bolii Parkinson, cu până la aproximativ cinci ani înainte de un diagnostic posibil din punct de vedere clinic. Ceea ce este surprinzător în cazul studiului actual este faptul că aceștia au constatat modificări ale mobilității cu până la 7 ani înainte de un diagnostic clinic al bolii Parkinson și pot chiar să prezică momentul în care este posibil un diagnostic clinic de Parkinson.

Limitările studiului

În lucrarea lor, autorii studiului menționează că rezultatele acestui studiu nu au fost validate cu ajutorul unui alt set de date din cauza lipsei unor seturi de date echivalente la scară largă care să acopere faza prodromală a mai multor tulburări. Setul de date UK Biobank a avut unele limitări, inclusiv disponibilitatea datelor de accelerometrie pentru doar șapte zile și absența markerilor prodromiali recunoscuți clinic, cum ar fi imagistica transportatorului de dopamină sau testele motorii.

Sunt necesare studii de confirmare, iar protocolul ar putea fi perfecționat, de exemplu cu faze de măsurare mai lungi și repetate, poziții alternative ale dispozitivului pe corp, de exemplu pe încheietura mâinii non-dominante, în partea inferioară a spatelui sau pe picior, sau chiar combinații de dispozitive ar putea fi utile și ar putea spori rezultatele.

Aceste rezultate vor fi de mare interes pentru companiile farmaceutice care studiază potențiale medicamente neuroprotectoare. Datorită acestui model de predicție bazat pe accelerometrie, acestea pot crește probabilitatea de a include în studiile și studiile clinice subiecții care se află de fapt în stadiul prodromal al bolii Parkinson.

Distribuie articolul

Detalii suplimentare

Lasă un comentariu