Depresia și anxietatea cresc riscul de cancer? Iată ce spune știința

Tulburările de dispoziție, și mai precis tulburarea depresivă majoră, afectează aproximativ 5% din populația adultă la nivel mondial. În plus, aceste persoane coexistă adesea cu alte probleme de sănătate mintală, cum ar fi tulburările de anxietate.

Mult mai mult decât afecțiuni care afectează doar mintea, atât anxietatea, cât și depresia au un impact profund asupra stării întregului organism. De fapt, ambele afecțiuni au fost asociate în literatura științifică cu un risc crescut de apariție a anumitor boli, cum ar fi bolile de inimă, accidentele vasculare cerebrale și demența.

O relație complexă

În mod similar, unele studii au găsit legături între depresie și anxietate și riscul de cancer, dar în acest caz particular dovezile sunt mai puțin clare.

Acum, cercetătorii de la Centrul Medical Universitar din Groningen au găsit dovezi care contestă această teorie, au raportat în revista medicală Cancer.

După cum notează în articolul respectiv, abordarea lor, bazată pe o analiză încrucișată a datelor de la International Psychosocial Factors and Cancer Incidence Consortium, care dispune de date de la peste 300.000 de adulți din Olanda, Marea Britanie, Norvegia și Canada, a arătat că nu există nicio asociere statistică între depresie și anxietate și cancer (fie în sens larg, fie în sens larg).000 de adulți din Țările de Jos, Regatul Unit, Norvegia și Canada a arătat că nu există nicio asociere statistică între depresie și anxietate și cancer (fie în sens larg, fie cu referire la tumorile de sân, de prostată, colorectale sau legate de alcool), odată ce sunt ajustați anumiți factori de risc psihosociali asociați, cum ar fi consumul de tutun sau de alcool.

Este important de reținut că există o serie de circumstanțe (consumul de tutun, consumul de alcool, indicele de masă corporală) care sunt strâns legate atât de tulburările psihologice analizate, cât și de incidența anumitor tipuri de cancer. Într-adevăr, se consideră adesea că depresia și anxietatea duc la adoptarea unor obiceiuri nesănătoase care pot, în sine, să crească riscul de cancer.

Ceea ce este important în legătură cu aceste descoperiri este faptul că ele deschid calea pentru dezvoltarea unor abordări preventive și terapeutice bazate pe adevăratele mecanisme care pot lega diagnosticul de patologii mentale și cancerul, oferind informații valoroase pentru managementul acestor pacienți.

Lonneke A. van Tuijl, Maartje Basten, Kuan-Yu Pan, Roel Vermeulen et al. Depresia, anxietatea și riscul de cancer: O meta-analiză a datelor individuale ale participanților . Cancer (2023). DOI: https://doi.org/10.1002/cncr.34853

Articol util? Dă-l mai departe!

Surse și detalii suplimentare

Lasă un comentariu