Odată cu sosirea primăverii și pe măsură ce zilele devin mai lungi, vine și momentul orei de vară. La prima vedere, poate părea o procedură simplă și, de obicei, așa este. Totuși, în unele cazuri, poate avea efecte nocive asupra sănătății.
Ceea ce trebuie să avem în vedere este că schimbarea orei nu înseamnă doar o oră de odihnă în minus și o mai bună utilizare a luminii solare; în realitate, schimbarea orei ne perturbă toate activitățile.
Efecte asupra inimii, sistemului endocrin și stării de spirit…
Aceasta modifică și ritmurile circadiene: alternanța dintre somn și starea de veghe, un fenomen cu implicații importante la diferite niveluri, dar mai ales endocrinologice. Acest lucru, la rândul său, poate afecta în mod semnificativ calitatea odihnei, care este crucială pentru bunăstarea noastră și reglarea hormonală a apetitului.
Acesta explică, de exemplu, de ce există mai multe accidente ischemice (evenimente cardiovasculare cauzate de o blocare a unui vas de sânge) în zilele imediat următoare evenimentului. După cum se arată într-un studiu publicat în revista științifică Neurology.
De asemenea, această schimbare bruscă a rutinei poate afecta grav starea de spirit. În acest sens, unele cercetări au asociat decalajul orar cu o creștere a numărului de consultații pentru episoade depresive, așa cum exemplifică una publicată în revista Immunology.
Inclusiv pericolele pot fi mai puțin evidente. O combinație a acestor efecte secundare asupra psihicului și a stării fizice cu schimbări ale condițiilor de mediu (mai puțină lumină la o anumită oră, de exemplu) poate, la rândul său, să crească anumite riscuri, cum ar fi accidentele de circulație sau accidentele de muncă.
Deși cazurile cele mai grave (accidente ischemice, episoade depresive) necesită cu siguranță asistență medicală, trebuie spus că aceste efecte negative ale schimbării orei sunt în general rare: majoritatea oamenilor reușesc să se adapteze la noile orare fără probleme majore.