Diabetul de tip 2: plantele și cerealele integrale favorizează remisiunea

Un număr tot mai mare de dovezi susțin beneficiile unei diete bazate pe plante și cereale integrale, inclusiv scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului, îmbunătățirea sănătății inimii și rezultate pozitive în tratamentul diabetului.

Un nou studiu publicat în American Journal of Lifestyle Medicine a constatat că o intervenție asupra stilului de viață, inclusiv adoptarea unei diete predominant vegetale, ar putea duce la remiterea diabetului de tip 2.

Cercetătorii au examinat dosarele medicale a 59 de pacienți cu diabet de tip 2 care au participat la un program de wellness cardiac între 2007 și 2021, care au urmat o dietă integrală bazată pe plante. Vârsta medie a pacienților a fost de 71,5 ani, variind între 41 și 89 de ani. Acești pacienți au prezentat îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește controlul glicemic, iar 37% dintre ei au obținut o remisiune completă a diabetului.

În plus, studiul a evidențiat o reducere medie a utilizării medicamentelor hipoglicemiante la pacienții care au adoptat aceste modificări ale stilului de viață. Acest studiu demonstrează că dietele pe bază de plante, bogate în fibre și sărace în grăsimi, pot contribui la obținerea unei remisiuni a diabetului de tip 2 la pacienții deja tratați conform tratamentului standard. Studiul a fost unic prin faptul că nu a necesitat restricție calorică sau post, iar obiectivul său principal a fost remisiunea, mai degrabă decât ameliorarea diabetului.

Soluții pe termen lung pentru persoanele cu diabet

Studii anterioare au arătat că dietele predominant vegetale pot îmbunătăți rezultatele diabetului. Cu toate acestea, cele mai multe cercetări au implicat o restricție calorică semnificativă, adesea însoțită de post sau de înlocuitori lichizi de masă. Înlocuitorii de masă lichizi nu reprezintă o soluție pe termen lung și nu sunt, în general, recomandați, cu excepția anumitor situații, cum ar fi pregătirea pentru chirurgia bariatrică.

Alegerile alimentare pentru un stil de viață sănătos sunt cele mai importante. O dietă echilibrată constând în alimente bogate în fibre, proteine slabe, fructe, legume și carbohidrați complecși, evitând în același timp zaharurile rafinate, poate contribui la îmbunătățirea nivelului de glucoză din sânge.

Factori care joacă un rol în remisiunea diabetului

Pe lângă adoptarea unor obiceiuri alimentare mai bune, pierderea în greutate, exercițiile fizice, reducerea stresului și evitarea consumului de alcool pot ajuta la tratarea diabetului. Pierderea în greutate este un factor foarte important. Exercițiile fizice pot juca un rol în îmbunătățirea nivelului de zahăr din sânge. S-a constatat că exercițiile de întărire a mușchilor și exercițiile cardiovasculare sunt utile la pacienții cu diabet de tip 2. Încercați să faceți 150 de minute de exerciții fizice pe săptămână. Reducerea stresului și un somn sănătos sunt, de asemenea, importante. În plus, evitați alcoolul.

Includeți mai multe alimente integrale și pe bază de plante

Pentru a încorpora mai multe alimente integrale și vegetale în dieta dumneavoastră, poate fi util să planificați mesele în avans. Planificarea meselor vă va ajuta să vă țineți de o schimbare. Faceți o listă de cumpărături și folosiți-o pentru a face alegeri bune atunci când cumpărați alimente.

Iată câteva exemple de alimente pe care Burgess recomandă să le pregătiți în weekend și să le păstrați în frigider:

cereale integrale (orez, quinoa, spelta)

leguminoase fierte (fasole, linte, năut)

alte tipuri de proteine vegetale gătite (tofu, tempeh, edamame)

legume fierte sau tăiate (broccoli, ciuperci, felii de ardei)

fructe spălate și tăiate (fructe de pădure, felii de mere, portocale decojite).

În al doilea rând, experții sfătuiesc să acorde prioritate proteinelor.

Adesea, atunci când cineva începe să mănânce o dietă bazată mai mult pe plante, face greșeala de a nu consuma suficiente proteine. Acest lucru vă poate face să vă simțiți nemulțumit și este mai puțin probabil să vă mențineți în continuare. Vă recomand să vă aprovizionați bucătăria cu surse de proteine pe bază de plante, cum ar fi nucile, semințele și legumele. Leguminoasele includ fasolea, lintea și mazărea și sunt bogate în nutrienți importanți, cum ar fi proteine, fibre, potasiu și fier.

Când dieta nu este suficientă pentru diabet?

Alegerile unui stil de viață sănătos sunt cu siguranță importante. Cu toate acestea, poate fi uneori dificil să se obțină remisiunea diabetului de tip 2 în ciuda acestui lucru. Acest lucru se poate datora parțial unor factori genetici, rezistenței la insulină care se agravează odată cu vârsta sau unui istoric îndelungat de diabet de tip 2. După mulți ani de diabet, poate exista uneori o insuficiență a celulelor beta, ceea ce înseamnă că pancreasul poate avea uneori dificultăți în a secreta suficientă insulină pentru a îmbunătăți nivelul de zahăr din sânge.

Articol util? Dă-l mai departe!

Surse și detalii suplimentare

Lasă un comentariu