Un studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea Stanford a constatat că participanții care au urmat o dietă vegană au înregistrat îmbunătățiri în ceea ce privește diverse măsuri ale îmbătrânirii biologice, comparativ cu cei care au urmat o dietă omnivoră.
Grupul vegan a prezentat scăderi în ceea ce privește vârsta inimii, nivelurile hormonale, sănătatea ficatului, inflamația și funcția metabolică. Cu toate acestea, aceste schimbări nu au fost observate în grupul omnivor, posibil din cauza faptului că grupul vegan a consumat cu 200 de calorii mai puțin pe zi în primele patru săptămâni ale studiului.
Studiul a implicat 21 de perechi de gemeni identici, toți în vârstă de 39 de ani, cu un geamăn din fiecare pereche urmând o dietă vegană și celălalt o dietă omnivoră. Cercetătorii au utilizat nivelurile de metilare a ADN-ului pentru a estima vârsta biologică și au constatat o scădere a markerilor de vârstă în grupul vegan.
Această modificare chimică a ADN-ului este legată de îmbătrânirea biologică, în cazul în care creșterea metilării este asociată cu îmbătrânirea. Specialiștii avertizează că dietele vegane pe termen lung pot duce la deficiențe nutriționale și pot să nu fie potrivite pentru toate grupele de vârstă.
Aceștia notează că, în timp ce dietele vegane au arătat beneficii pentru persoanele de vârstă mijlocie în ceea ce privește reducerea riscurilor de boli cardiovasculare și diabet, persoanele mai în vârstă pot fi expuse riscului de pierdere musculară, densitate osoasă scăzută și tulburări neurologice.
Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege impactul dietei, al greutății și al îmbătrânirii asupra markerilor biologici.
În timp ce acest studiu evidențiază beneficiile potențiale ale unei diete vegane asupra îmbătrânirii biologice, experții subliniază importanța luării în considerare a nevoilor individuale și a deficiențelor potențiale care pot apărea în timp cu astfel de diete.