Dieta care te-ar putea ajuta să încetinești îmbătrânirea

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, nevoile nutriționale ale organismului nostru se schimbă. Și este perfect logic: la urma urmei, pe măsură ce creștem, ne maturizăm și îmbătrânim, corpul nostru este ocupat cu diferite sarcini.

Prin urmare, una dintre sarcinile științelor sănătății este de a identifica, pe parcursul vieții noastre, echilibrul optim de macronutrienți pentru a promova o stare de sănătate bună în fiecare etapă.

Diete moderate sau bogate în proteine

Acum, un nou studiu, publicat în revista academică Geroscience a concluzionat că creșterea cantității de proteine pe care o consumăm în tinerețe și la vârsta mijlocie poate fi cheia pentru menținerea unei bune sănătăți metabolice.

Deși nu trebuie să pierdem din vedere faptul că lucrarea se bazează pe experimente pe modele animale (mai exact pe șoareci), o dietă moderată sau bogată în proteine a părut să reducă nivelul lipidelor din sânge și al glucozei (spre deosebire de dietele sărace în acest macronutrient). Acești doi parametri sunt factori de risc foarte importanți pentru o serie de boli care apar în această etapă a vieții și mai târziu în viață.

Efectul observat se datorează, conform teoriei autorilor, rolului proteinelor în organismul nostru (printre altele, ele furnizează chiar „materia primă” din care suntem făcuți, care trebuie reînnoită în timp) și capacității ridicate a organismului nostru de a procesa acest macronutrient.

Protecție împotriva sarcopeniei

Mai exact, și cu precauție în transpunerea acestor rezultate la oameni, aceste dovezi sunt în concordanță cu recomandările generale tradiționale conform cărora adulții ar trebui să obțină aproximativ 25% din aportul lor energetic din proteine (ceea ce ar însemna să consume între 25 și 35 de grame de proteine la fiecare masă).

Astfel de diete s-au dovedit a avea beneficii în prevenirea unor probleme precum sarcopenia, care este pierderea masei musculare care apare de obicei odată cu vârsta.

Cu toate acestea, nu trebuie uitat faptul că, pentru a maximiza efectele pozitive ale dietelor moderate sau bogate în proteine, este necesar să se obișnuiască cu exerciții fizice zilnice, în special cu antrenamentul de forță.

Yoshitaka Kondo, Hitoshi Aoki, Masato Masuda, Hiroki Nishi, Yoshihiro Noda, Fumihiko Hakuno, Shin-Ichiro Takahashi, Takuya Chiba & Akihito Ishigami. Procentul moderat de aport proteic la șoareci pentru menținerea sănătății metabolice în timpul apropierii de bătrânețe. GeroScience (2023). DOI: https://doi.org/10.1007/s11357-023-00797-3

Articol util? Dă-l mai departe!

Surse și detalii suplimentare

Lasă un comentariu