Dieta optimă care adaugă 10 ani la speranța de viață

Cercetătorii norvegieni susțin că au descoperit cum să adauge un an în plus speranței de viață, iar tot ce trebuie să faci este o schimbare în dietă. Noul studiu arată că dacă renunți la dieta Western și îmbrățișezi dieta optimă poți adăuga aproximativ 10 ani speranței de viață.

Cercetătorii Universității din Bergen, Norvegia, au descoperit că dacă la vârsta de 60 de ani urmezi o dietă optimă adaugi 9.1 ani speranței de viață și 8.1 în cazul femeior. Studiul a fost publicat în jurnalul Plos Medicine și a fost transformat într-un instrument online numit calculatorul Food4HealthyLife. Modelul ia în calcul unde locuiește persoana respectivă, vârsta, sexul, iar mai apoi cercetătorii puteau măsura impactul unei diete îmbunătățite.

Cum arată o dieta optimă?

Cercetătorii au descoperit că eliminând cârnații, baconul și coastele din dietă pot crește longevitatea. Optând pentru pește, nuci și leguminoase în loc de carne roșie și carne procesată, scade totodată riscul de cancer, boli cardiovasculare și hipertensiune arterială. De asemenea, trebuie să renunți la sucurile care conțin zahăr și să nu mănânci mai mult de 50g de carne albă pe zi.

Cercetătorii mai susțin că ideal ar fi să consumi 400g de fructe și legume pe zi, ceea ce înseamnă că meniul zilnic ar trebui să arate cam așa: o roșie mare, un ardei gras, mix de salată, jumătate de avocado, o supă de legume, o banană, o portocală, un măr, un kiwi și o mână de fructe de pădure.

Articol util? Dă-l mai departe!