Anxietatea este un termen care este adesea folosit pentru a descrie o serie de emoții și experiențe. Cu toate acestea, mulți oameni nu înțeleg diferența dintre anxietate și frică și modul în care anxietatea vă poate afecta percepțiile și abilitățile de a face față în anumite situații.
Este important să se facă diferența între anxietate și frică, deoarece frica este un sentiment mai comun și este mai puțin problematic. Anxietatea vă poate determina să supraestimați probabilitatea ca anumite evenimente să se întâmple.
De exemplu, știm că avioanele sunt mai sigure decât mașinile, dar unele persoane simt o anxietate intensă atunci când se urcă în avion. Pe de altă parte, anxietatea vă poate face să vă subestimați capacitatea de a vă descurca în anumite situații, cum ar fi vorbitul în public.
Știm că a face o greșeală nu înseamnă că lumea se va sfârși, dar persoanele anxioase se pot simți incapabile de orice. Anxietatea este în general resimțită în corp, în timp ce frica este mai mult o experiență mentală. Anxietatea poate fi atât de puternică încât declanșează răspunsul de „fugă sau luptă”.
Spre deosebire de frică, care este un răspuns specific la ceva ce merge prost, anxietatea este o senzație vagă. Acest lucru face mai dificilă confruntarea și luarea de măsuri împotriva unei amenințări care induce anxietate. Gestionarea anxietății necesită adesea tehnici pe termen lung, cum ar fi terapia, respirația conștientă sau meditația.
În timp ce atât frica, cât și anxietatea pot avea un impact asupra vieții de zi cu zi, anxietatea poate avea un efect de durată mai lungă asupra calității generale a vieții dumneavoastră. Evitarea lucrurilor care provoacă anxietate poate părea ca o autoprotecție, dar de fapt îi dă anxietății mai multă putere și o face mai intimidantă.
Atunci când anxietatea nu este gestionată corespunzător, mintea ta sare direct la cel mai rău scenariu posibil. Cu toate acestea, este important să vă amintiți că, de obicei, există un lanț de evenimente care trebuie să aibă loc pentru a aduce cel mai rău rezultat. Anxietatea vă face să uitați această secvență logică.
Soluția este să vă expuneți treptat la lucrurile de care vă temeți. Ieșirea din zona ta de confort, chiar dacă este intimidantă, poate ajuta la diminuarea anxietății. Dacă este nevoie, apelați la o persoană dragă sau la un terapeut pentru asistență.
Nu uitați, cu cât evitați mai mult, cu atât mai mult întăriți convingerea că nu sunteți în stare să vă descurcați.