Efectul berii asupra rinichilor pe care probabil nu îl știi

Efectul berii asupra rinichilor pe care probabil nu îl știi

Potrivit ultimului raport al Cerveceros de España, consumul de bere în Spania este în medie de 52 de litri pe an. Această băutură răcoritoare, care poate fi găsită cu sau fără alcool, este preferata spaniolilor. Doar Germania produce mai multă bere decât Spania. Acesta este motivul pentru care, de-a lungul anilor, a devenit principalul obiect de studiu. Ce se întâmplă în organismul nostru atunci când o bem?

Berea este o băutură alcoolică nedistilată, fermentată din boabe de orz sau alte cereale (grâu, mei) și aromatizată cu hamei, care îi conferă un gust amar. Ca valoare nutritivă, ea furnizează organismului vitaminele B12 și niacina, precum și apă și fosfor. Cu toate acestea, conținutul său de alcool face ca acesta să fie consumat cu moderație. Chiar și așa, un studiu a dezvăluit în ultimii ani că consumul de bere poate fi benefic pentru rinichi.

Ajută berea la eliminarea pietrelor la rinichi?

Un studiu realizat de nefrologii Pietro Manuel Ferraro, Eric Taylor, Giovanni Gambaro și Gary Curhan a dezvăluit cât de importantă ar putea fi berea în eliminarea pietrelor la rinichi. Aceste pietre solide de minerale și săruri reprezintă principala cauză a colicilor renale dureroase. Ele pot apărea oriunde în sistemul urinar, cum ar fi rinichii, ureterele sau vezica urinară.

Experții au ajuns la concluzia că berea, fiind o băutură diuretică, facilitează expulzarea pietrelor la rinichi prin urină. Chiar și așa, trebuie ținut cont de faptul că pietrele la rinichi pot fi de diferite dimensiuni și ar putea agrava simptomele colicilor. Prin urmare, studiul relevă că ar putea fi benefică pentru eliminarea pietrelor nu mai mari de 5 mm.

Alți experți pun la îndoială berea

Fotografia celui mai mare calcul renal din lume.
Fotografia celui mai mare calcul renal din lume.

Studiul a stârnit tot felul de îndoieli în rândul altor experți. Berea este în continuare o băutură alcoolică. Alcoolul face ca organismul să se deshidrateze mai ușor și să piardă apă prin urină. De asemenea, are un aport caloric ridicat, ceea ce face ca organismul să ia în greutate. Creșterea în greutate corporală sau obezitatea este o problemă cu care trebuie să se confrunte și rinichii, care devin mai predispuși la pietre la rinichi.

Mai mult, cercetările ulterioare au găsit un contra-argument la acest argument. Alte studii au arătat că berea produce oxalați. Un compus de săruri care se elimină prin urină și care sunt responsabile de generarea pietrelor de oxalat de calciu. Este important să țineți cont de diferitele tipuri de pietre care pot fi generate de rinichi.

Tipuri de pietre la rinichi

În mod normal, urina ar trebui să elimine toate deșeurile care sunt prezente în corpul nostru. Cu toate acestea, uneori, rinichii încep să acumuleze diferite săruri sau minerale, cum ar fi calciul, oxalatul și acidul uric, deoarece cantitatea de urină este mai mare decât poate dilua. Acest lucru poate duce la colici renale dureroase și este important să se determine cauza. Prin urmare, aceste pietre la rinichi sunt diferențiate în diferite tipuri, potrivit Clinicii Mayo:

  • Pietre de calciu. Acestea sunt, de obicei, cele mai frecvente și, după cum sugerează și numele, reprezintă o acumulare de oxalat de calciu. Acesta se găsește de obicei în alimentele sau băuturile pe care le consumăm.
  • Pietre Struvite. Acestea se formează din cauza unei infecții a tractului urinar și se pot dezvolta rapid și pot fi foarte mari.
  • Calculi de acid uric. Acestea apar de obicei la persoanele care pierd lichide din cauza malabsorbției, a diabetului sau a sindromului metabolic. Uneori sunt de natură genetică.
  • Pietrele de cistină. Acestea se întâlnesc de obicei la persoanele cu o afecțiune ereditară numită cistinurie.

Deși berea poate părea uneori o băutură recomandată, trebuie luate în considerare argumentele pro și contra. Consumul moderat de bere poate avea beneficii nutriționale, dar prea multă bere poate duce la probleme grave de sănătate.

Cálculos renales – simptome și cauze – Mayo Clinic. (2022, 3 iunie). https://www.mayoclinic.org/es/diseases-conditions/kidney-stones/symptoms-causes/syc-20355755

Ferraro, P. M., Taylor, E. N., Gambaro, G. și Curhan, G. C. (2013). Soda și alte băuturi și riscul de pietre la rinichi. Jurnalul clinic al Societății Americane de Nefrologie, 8(8), 1389-1395. https://doi.org/10.2215/cjn.11661112

Distribuie articolul

Detalii suplimentare

Lasă un comentariu