Efectul periculos al înlocuitorilor zahărului asupra ficatului: cum ne afectează îndulcitorii artificiali

Înlocuitorii zahărului sunt o opțiune comună pentru a obține un gust dulce în mâncare fără aportul ridicat de calorii al zahărului sau pentru persoanele cu diabet care au probleme în reglarea nivelului de glucoză din sânge.

Cu toate acestea, mai multe studii au avertizat deja asupra posibilelor efecte negative asupra organismului. Recent, un grup de oameni de știință a prezentat la conferința Experimental Biology 2022, organizată de Societatea Americană de Biochimie și Biologie Moleculară, rezultatele unui studiu care a constatat că acestea ar putea inhiba serios eliminarea toxinelor în ficat.

Acumularea de medicamente în organism

În mod specific, cercetătorii au studiat modul în care îndulcitorii acesulfam K și sucraloza interferează cu procesele celulare din ficat.

Aceștia au observat că ambele substanțe inhibă activitatea P-glicoproteinei P, o proteină prezentă în membrana celulară cu o funcție foarte importantă: să faciliteze ieșirea din celulă a unei serii de substanțe.

În mod specific, aceasta face parte din familia transportatorilor ABC, care joacă un rol cheie în apărarea organismului împotriva substanțelor xenobiotice (substanțe chimice care nu se găsesc în mod natural într-un organism viu). Prin urmare, este cunoscută sub numele de proteina 1 de rezistență la mai multe substanțe.

Îndulcitori omniprezenți

Această inhibiție îngreunează, prin urmare, metabolizarea și procesarea de către ficat a unui număr mare de substanțe cu grade diferite de toxicitate, cum ar fi multe medicamente (de exemplu, medicamente pentru tensiunea arterială, antidepresive și antibiotice), care tind astfel să se acumuleze în organism, putând ajunge la concentrații dăunătoare.

În plus, acest efect inhibitor a fost observat în cantități de îndulcitori cu mult sub nivelul maxim recomandat de FDA, principalul organism de reglementare pentru industria alimentară din SUA. Cercetătorii avertizează, totuși, că rezultatele sunt preliminare și vor trebui confirmate în alte studii preclinice și clinice.

Cu toate acestea, ei consideră că arată un risc demn de luat în considerare, având în vedere că sunt prezente în multe produse alimentare consumate pe scară largă, cum ar fi băuturile răcoritoare, dulciurile industriale, produsele de patiserie industrială și chiar medicamentele și cosmeticele.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu