Efectul secundar neașteptat al consumului de prea multă sare: crește riscul de demență.

Se estimează că majoritatea oamenilor din lume consumă între 9 și 12 grame de sare pe zi, ceea ce depășește cu mult limita maximă zilnică recomandată. Acest lucru este îngrijorător, având în vedere că aportul excesiv de sodiu este unul dintre principalii factori de risc pentru bolile cardiovasculare, principala cauză de deces în lume.

Mecanismul prin care sarea contribuie la povara bolilor de inimă este în primul rând prin efectul său asupra tensiunii arteriale, prin creșterea acesteia; hipertensiunea, la rândul ei, este un factor de risc pentru multe boli, cum ar fi infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral.

Niveluri reduse ale unor proteine

Acum, un nou studiu publicat în British Journal of Pharmacology a explorat relația dintre excesul de sodiu (componenta de sare) și alte patologii prin efectul său asupra hipertensiunii arteriale și a constatat că un aport ridicat de sare poate fi asociat cu un risc crescut de demență.

Pentru a ajunge la această concluzie, autorii au folosit modele murine (șoareci) cărora li s-a administrat apă sărată timp de 12 săptămâni. În paralel, ei le-au monitorizat tensiunea arterială, funcțiile cognitive și emoționale și fosforilarea proteinei TAU (un proces patologic în care formele defectuoase ale acestei proteine se acumulează în țesutul cerebral) în anumite zone ale creierului lor.

Această abordare a arătat că șoarecii care au primit sare au prezentat într-adevăr o tensiune crescută și o fosforilare a TAU în creier. În mod similar, au fost observate niveluri reduse ale unor proteine (CaMKI și PSD95), care au fost inversate atunci când au fost tratate cu medicamentul antihipertensiv Iosartan.

Inversarea daunelor cu medicamente pentru hipertensiune arterială

Nu este prima dată când se observă asocieri între hipertensiune și demență și, într-adevăr, există o formă de demență direct legată de aceasta (demența vasculară). Cu toate acestea, unele dintre mecanismele descrise sunt noi, la fel ca și dovezile privind efectul specific al consumului excesiv de sare asupra creierului.

Pe de altă parte, și fără a pierde din vedere faptul că studiul a fost efectuat pe modele animale și, prin urmare, nu are un statut clinic, rezultatele indică faptul că unele dintre daunele cauzate de hipertensiune ar putea fi inversate prin utilizarea de medicamente antihipertensive.

Hisayoshi Kubota, Kazuo Kunisawa, Bolati Wulaer, Masaya Hasegawa, Hitomi Kurahashi, Takatoshi Sakata, Hiroyuki Tezuka, Masanori Kugita, Shizuko Nagao, Taku Nagai, Tomoyuki Furuyashiki, Shuh Narumiya, Kuniaki Saito, Toshitaka Nabeshima, Akihiro Mouri. Sarea ridicată induce tulburări cognitive prin interacțiunea sistemelor angiotensină II-AT1 și prostaglandină E2-EP1. British Journal of Pharmacology (2023). DOI: https://doi.org/10.1111/bph.16093

Articol util? Dă-l mai departe!

Surse și detalii suplimentare

Lasă un comentariu