Ești obosit tot timpul? Iată 12 motive pentru care

Majoritatea oamenilor nu consideră că somnolența diurnă este o problemă majoră. De cele mai multe ori, nu este. Dar dacă somnolența este permanentă și interferează cu viața de zi cu zi, poate fi momentul să consultați un medic. Mulți factori pot contribui la somnolența dumneavoastră. Este posibil să nu dormiți suficient din cauza unei probleme de sănătate subiacente, cum ar fi apneea de somn sau narcolepsia. Medicul dumneavoastră vă poate ajuta să determinați cauza oboselii și cum să o gestionați.

12 posibile motive pentru care te poți simți obosit tot timpul

1. Dieta

Dacă aveți tendința de a sări peste mese, este posibil să nu consumați caloriile de care aveți nevoie pentru a vă menține energia. Pauzele lungi între mese pot duce la o scădere a nivelului de zahăr din sânge, ceea ce vă reduce energia. Este important să nu săriți peste mese. De fapt, ar trebui să aveți și gustări sănătoase, care să vă stimuleze energia între mese, mai ales atunci când începeți să vă simțiți leneș. Opțiunile de gustări sănătoase includ: banane, fructe uscate și nuci.

2. Deficiența de vitamine

Faptul că ești obosit tot timpul poate fi, de asemenea, un semn de deficiență de vitamine. Poate fi vorba de un nivel scăzut de vitamina D, vitamina B-12, fier, magneziu sau potasiu. Un test de sânge de rutină poate ajuta la identificarea unei deficiențe. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda să luați suplimente. De asemenea, puteți crește consumul de anumite alimente pentru a corecta o deficiență în mod natural. De exemplu, consumul de scoici, carne de vită și ficat poate inversa o deficiență de B-12.

3. Lipsa de somn

Nopțile târzii pot avea un efect dăunător asupra nivelului de energie. Majoritatea adulților au nevoie de șapte până la nouă ore de somn pe noapte. Dacă vă obișnuiți să stați până târziu, riscați să nu dormiți suficient. Adoptați obiceiuri de somn mai bune pentru a vă stimula energia. Mergeți la culcare mai devreme și luați măsuri pentru a vă îmbunătăți calitatea somnului. Dormiți într-o cameră întunecată, liniștită și confortabilă. Evitați activitățile stimulatoare înainte de culcare, cum ar fi exercițiile fizice sau privitul la televizor.

4. Excesul de greutate

Supraponderabilitatea poate provoca, de asemenea, oboseală. Cu cât sunteți mai greu, cu atât corpul dumneavoastră trebuie să muncească mai mult pentru a îndeplini sarcinile de zi cu zi, cum ar fi urcarea scărilor sau efectuarea treburilor casnice. Puneți la punct un plan pentru a pierde în greutate și pentru a vă îmbunătăți nivelul de energie. Începeți cu o activitate ușoară, cum ar fi mersul pe jos sau înotul, și creșteți treptat intensitatea pe măsură ce rezistența dumneavoastră vă permite. De asemenea, mâncați mai multe fructe și legume proaspete și cereale integrale. Limitați consumul de zahăr, junk food și alimente grase.

5. Stil de viață sedentar

Activitatea fizică poate, de asemenea, să vă stimuleze nivelul de energie. Pe de altă parte, un stil de viață sedentar, pe de altă parte, vă poate lăsa să vă simțiți epuizați și somnoroși. Creșterea activității fizice contribuie la o mai mare energie și vigoare.

6. Stresul

Stresul cronic poate provoca dureri de cap, tensiune musculară, probleme cu stomacul și oboseală. Atunci când sunteți stresat, corpul dumneavoastră intră în modul „luptă sau fugi”. Acest lucru duce la o creștere a cortizolului și a adrenalinei, care îți pregătesc corpul pentru a face față unor astfel de situații. În doze mici, acest răspuns este inofensiv. În cazul stresului cronic sau continuu, resursele organismului tău sunt puse la încercare și te simți epuizat.

Învățând să controlați stresul vă puteți îmbunătăți nivelul de energie. Începeți prin a vă stabili limite, prin a vă crea obiective realiste și prin a vă schimba tiparele de gândire. Respirația profundă și meditația vă pot ajuta, de asemenea, să vă păstrați calmul în situații stresante.

Atunci când vă simțiți deprimat, pot apărea lipsa de energie și oboseala. Dacă suferiți de depresie, discutați cu medicul dumneavoastră despre opțiunile de tratament. Medicul vă poate prescrie un antidepresiv sau un medicament împotriva anxietății. De asemenea, este posibil să beneficiați de consiliere în domeniul sănătății mintale. Terapia cognitiv-comportamentală este un tip de tratament care ajută la corectarea tiparelor de gândire negative care duc la o stare de spirit negativă și la depresie.

8. Tulburări de somn

O tulburare de somn este uneori cauza principală a oboselii. Dacă nivelul de energie nu se îmbunătățește după câteva săptămâni sau după ce ați făcut schimbările necesare în stilul de viață, adresați-vă medicului dumneavoastră. Este posibil să fie nevoie să consultați un specialist în somn. O tulburare de somn, cum ar fi apneea de somn, poate fi cauza oboselii dumneavoastră. Apneea de somn apare atunci când respirația dumneavoastră se oprește în timp ce dormiți. Ca urmare, creierul și corpul dumneavoastră nu primesc suficient oxigen pe timp de noapte. Acest lucru poate duce la oboseală în timpul zilei. Apneea de somn este o afecțiune gravă. Aceasta poate duce la hipertensiune arterială, probleme de concentrare și poate provoca un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Tratamentul constă în utilizarea unui aparat l pentru a menține deschise căile respiratorii superioare în timpul somnului.

9. Sindromul oboselii cronice

Este posibil să vă simțiți obosit tot timpul dacă suferiți de sindromul oboselii cronice. Această boală provoacă o oboseală extremă care nu se ameliorează cu somnul. Cauza sa este necunoscută. Nu există niciun test care să confirme oboseala cronică. Medicul dumneavoastră trebuie să excludă alte probleme de sănătate înainte de a pune un diagnostic. Tratamentul constă în a învăța să trăiți în limitele capacității dumneavoastră fizice sau în a o lua mai ușor. Exercițiile fizice moderate vă pot ajuta, de asemenea, să vă simțiți mai bine și să vă creșteți energia.

Fibromialgia cauzează dureri și sensibilitate musculară generalizată. Afecțiunea afectează mușchii și țesuturile moi, dar poate provoca și oboseală. Din cauza durerii, unii bolnavi nu reușesc să doarmă noaptea. Acest lucru poate duce la somnolență și oboseală în timpul zilei.

Uneori, medicamentele vă pot face să vă simțiți obosit tot timpul. Gândiți-vă la momentul în care ați observat pentru prima dată somnolență diurnă. A fost atunci când ați început să luați un medicament nou? Verificați etichetele medicamentelor pentru a vedea dacă oboseala este un efect secundar obișnuit. Dacă da, discutați cu medicul dumneavoastră. El sau ea ar putea să vă prescrie un alt medicament sau să vă reducă doza.

Senzația de oboseală permanentă poate fi, de asemenea, un simptom al diabetului. Atunci când aveți diabet, corpul dumneavoastră nu produce suficientă insulină. Acest lucru poate duce la niveluri ridicate de zahăr în sânge, ceea ce vă poate afecta concentrarea și vă poate face să vă simțiți obosit și iritabil. Consultați un medic pentru orice oboseală inexplicabilă care nu se ameliorează. Nu uitați că oboseala poate fi, de asemenea, un simptom al altor boli, cum ar fi bolile de inimă și cancerul.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu