Evită intoxicațiile alimentare prin consumul de carne: află cât timp trebuie să o gătești și la ce temperatură

Gătitul corect al alimentelor nu este esențial doar pentru a obține cel mai bun gust și cea mai bună textură, ci este, de asemenea, vital pentru un consum sigur. La urma urmei, este vorba de materie organică susceptibilă de a fi infectată de diverse microorganisme.

În acest sens, nu toate materiile prime comportă aceleași riscuri: există unele care necesită o atenție specială, cum ar fi carnea de vită, de porc sau de miel și păsările de curte.

La ce temperatură trebuie gătită carnea?

Când vine vorba de carne proaspătă de vită, miel sau porc (trebuie făcută o distincție între carnea proaspătă și cea procesată, după cum vom vedea în continuare), scopul, așa cum explică FDA (Food and Drug Administration), este ca bucata să atingă o temperatură internă de 62,8 grade și să o mențină timp de cel puțin 3 minute. Modul în care o gătim în cuptor pentru a obține acest lucru va depinde însă de noi.

De exemplu, o coastă de vită cu os poate necesita între 28 și 33 de minute la 163 de grade; o coastă întreagă a aceluiași animal, între 45 și 60 de minute la 220 de grade; o pulpă de porc, în schimb, va necesita 20 de minute pe jumătate de kilogram la 177º, iar o pulpă 45 de minute pe jumătate de kilogram la aceeași temperatură.

Cu carnea procesată, cum ar fi șunca afumată, obiectivul (62,8º temperatură internă timp de trei minute) este același și poate fi atins prin setarea cuptorului la 163 de grade și variind timpul în funcție de piesă: o spată, de exemplu, ar trebui să stea între 30 și 35 de minute pe jumătate de kilogram, în timp ce un ciolan cu os va avea nevoie de 35-40 de minute.

La ce temperatură trebuie gătită carnea de pasăre?

Pentru a putea fi consumată în siguranță, carnea de pasăre trebuie să atingă o temperatură internă ușor mai ridicată decât alte tipuri de carne: mai exact, temperatura optimă este de 74 de grade.

Acest lucru poate fi obținut, de exemplu, punând cuptorul la 177 de grade și păstrând un pui întreg între o oră și jumătate și două ore și un sfert, în funcție de mărimea și greutatea sa.

Alte păsări de curte vor avea nevoie de alte ajustări: dacă gătim doar pieptul, va fi suficient să reducem acest timp la 30-40 de minute; un capon întreg poate avea nevoie între 2 și 3 ore, în funcție de greutatea sa; o rață întreagă va avea nevoie doar de 30-35 de minute, iar un curcan, dacă este foarte mare, poate avea nevoie de până la 5 ore.

Mai bine să fii în siguranță decât să-ți pară rău

Aceste cifre nu sunt neapărat linii directoare pentru cea mai bună aromă, ci sunt minime astfel încât alimentele să poată fi consumate în siguranță. Prin urmare, este posibil să le ridicăm și mai mult pentru a obține rezultatul dorit, fără a ne compromite sănătatea; ceea ce nu trebuie să facem este să coborâm sub aceste valori.

Cărnurile, atât cele de mamifere, cât și cele de pasăre, pot fi contaminate de numeroși agenți patogeni care, în cel mai bun caz, pot provoca gastroenterite (cum ar fi norovirusurile), iar în cel mai rău caz pot provoca complicații foarte grave (cum ar fi cei responsabili de listerioză sau salmonella). De aceea, este atât de important să fie consumat în condiții adecvate (care pot fi obținute prin gătit sau prin alte procese, cum ar fi congelarea).

Articol util? Dă-l mai departe!