În cele mai multe cazuri, nu există contraindicații pentru a face sex în timpul sarcinii. Dorința crescută resimțită de unele femei, precum și intensificarea orgasmelor, fac ca sarcina și sexul să fie compatibile.
Cu toate acestea, este adevărat că există circumstanțe în care medicii pot sfătui o femeie însărcinată să nu facă sex, dacă sunt depistate anumite probleme. Poate exista riscul unei nașteri premature, al unui avort spontan sau al altor situații.
Placenta praevia: pot apărea sângerări
Placenta praevia este o complicație care apare uneori în cazul sarcinilor când placenta crește în partea inferioară a uterului. Uneori poate acoperi în întregime sau parțial colul uterin și poate exista o ușoară sângerare. Acest lucru va necesita o vizită urgentă la ginecolog.
Cauzele pot fi variate, de la o malformație uterină la o sarcină multiplă sau vârsta maternă avansată, după cum explică Assisted Reproduction ORG. În aceste cazuri există contraindicații pentru a face sex în timpul sarcinii, din cauza riscului ridicat de naștere prematură.
Risc de avort spontan în unele cazuri
Primul trimestru este unul dintre cele mai delicate. Fătul se instalează în uterul mamei, iar unele femei au tendința de a pierde sarcina cu ușurință. Când se întâmplă acest lucru, poate fi indicat să vă abțineți de la sex până când sunteți sigură că totul este în regulă.
Aceasta nu înseamnă că sexul crește riscul de avort spontan în timpul sarcinii, deoarece sexul este sigur în majoritatea sarcinilor. Cu toate acestea, pentru femeile care tind să aibă probleme cu avorturile spontane în primul trimestru, acest lucru poate fi recomandat.
Ruperea prematură a apei
Apa ar trebui să se rupă înainte sau în timpul contracțiilor care anunță travaliul. Cu toate acestea, există situații în care acest lucru se poate întâmpla în al doilea trimestru, de exemplu. Acest lucru este cunoscut sub numele de ruptură prematură a sacului înainte de 34 de săptămâni.
Când se întâmplă acest lucru, primul lucru pe care îl vor face medicii este să monitorizeze mama și copilul pentru a se asigura că totul este în regul. Ruptura poate fi ușoară și, cu odihnă (inclusiv evitarea sexului), totul poate decurge bine.
Risc de infecție în timpul sarcinii
Când există un risc de infecție, se recomandă, de asemenea, să nu faceți sex în timpul sarcinii. Un exemplu ar fi cel al unei rupturi de uter. Cu toate acestea, ar trebui să se aibă grijă la infecțiile și bolile cu transmitere sexuală.
Chlamydia, de pildă, poate provoca travaliu prematur, iar gonoreea poate provoca avort spontan. Prin urmare, trebuie luate măsuri de precauție atunci când se face sex neprotejat în timpul sarcinii, deoarece poate fi un risc ridicat.
În ciuda tuturor acestor lucruri, în general nu există contraindicații pentru a face sex în timpul sarcinii. Există cazuri specifice în care sexul poate pune în pericol bunăstarea bebelușului, dar dacă totul decurge normal, o femeie gravidă se poate bucura pe deplin de sex, fără probleme.