Fă-ți propriul deodorant natural: Un ghid complet

În încercarea noastră de a avea un stil de viață sănătos și ecologic, unul dintre produsele pe care le folosim zilnic merită o atenție specială: deodorantul. Deși deodorantele din comerț sunt practice, acestea conțin adesea ingrediente care sunt potențial dăunătoare pentru sănătatea noastră și pentru mediu. De aceea, din ce în ce mai mulți oameni se orientează către deodorantele naturale, făcute în casă.

Beneficiile deodorantului făcut în casă

Mai sănătos pentru pielea și sănătatea dumneavoastră

Deodorantele tradiționale conțin adesea ingrediente controversate, cum ar fi sărurile de aluminiu, ftalații, propilenglicolul și parabenii. Aceste substanțe chimice pot fi absorbite de piele și pot cauza o serie de probleme de sănătate. Făcându-vă propriul deodorant, aveți control total asupra ingredientelor pe care le folosiți, astfel încât puteți alege ingrediente care sunt naturale și sigure pentru pielea și sănătatea dumneavoastră.

Mai respectuos față de mediu

Deodorantele tradiționale sunt, în general, vândute în ambalaje de plastic, care ajung în depozitele noastre de deșeuri. În plus, aerosolii deodorantelor contribuie la poluarea aerului. Făcându-vă propriul deodorant, vă puteți reduce amprenta ecologică prin utilizarea recipientelor reutilizabile și prin evitarea aerosolilor.

Rapid și ușor de făcut

Să-ți faci propriul deodorant nu durează mult. De fapt, puteți pregăti un lot de deodorant de casă în mai puțin de 15 minute. În plus, ingredientele de care ai nevoie sunt ușor de găsit și ieftine, ceea ce face procesul și mai atrăgător.

Ingredientele esențiale pentru un deodorant natural eficient

Există multe ingrediente pe care le puteți folosi pentru a vă face propriul deodorant natural. Iată câteva dintre cele mai eficiente:

Bicarbonat de sodiu

Bicarbonatul de sodiu este un ingredient cheie în majoritatea rețetelor de deodorant de casă. Acesta este eficient în neutralizarea mirosurilor de transpirație fără a bloca porii pielii. Cu toate acestea, unele persoane pot găsi bicarbonatul de sodiu iritant pentru pielea lor. Dacă acesta este cazul dumneavoastră, puteți reduce cantitatea de bicarbonat de sodiu din rețetă sau îl puteți înlocui cu un alt ingredient, cum ar fi amidonul de porumb.

Ulei de nucă de cocos

Uleiul de nucă de cocos este un alt ingredient folosit în mod obișnuit în deodorantele de casă. Acesta are proprietăți antibacteriene care pot ajuta la prevenirea mirosurilor neplăcute. De asemenea, hidratează pielea, ceea ce poate fi benefic dacă aveți pielea uscată.

Uleiurile esențiale adaugă un parfum plăcut deodorantului tău de casă. Mai mult, unele uleiuri esențiale, cum ar fi uleiul de arbore de ceai și uleiul de palmarosa, au proprietăți antibacteriene care pot spori eficiența deodorantului tău.

Foto Freepik
Foto Freepik

Cum să faci deodorant natural acasă

Rețetă pentru deodorant solid

Pentru a face un deodorant solid, veți avea nevoie de :

 • 6 linguri de ulei de nucă de cocos sau unt de shea
 • 3 linguri de ceară de albine
 • 5 linguri de bicarbonat de sodiu
 • 5 linguri de amidon de porumb sau argilă albă
 • 30 de picături de ulei esențial la alegere (opțional)
 • O formă individuală de brioșe din silicon

Urmați acești pași pentru a vă pregăti deodorantul solid:

 1. Se topesc ceara de albine și uleiul de cocos (sau untul de shea) la bain-marie.
 2. Odată ce amestecul de ulei și ceară este omogen, adăugați făina de porumb sau argila sub formă de duș în timp ce amestecați.
 3. Apoi se adaugă bicarbonatul de sodiu, continuând să se amestece.
 4. Se ia de pe foc și se adaugă uleiurile esențiale.
 5. Turnați deodorantul încă lichid într-o formă de silicon până când se răcește complet. Puteți să o puneți în frigider pentru a accelera procesul.

Rețetă deodorant cremă

Pentru a face un deodorant cremă, veți avea nevoie de :

 • 2 linguri de ulei de nucă de cocos
 • 1 lingură de unt de cacao
 • 2 linguri de bicarbonat de sodiu
 • 2 linguri de amidon de porumb
 • 10 picături de ulei esențial de arbore de ceai
 • 5 picături de ulei esențial de lămâie

Urmați acești pași pentru a vă pregăti crema deodorantă:

 1. Se topesc uleiul de nucă de cocos și untul de cacao la bain-marie până se topesc complet.
 2. Adăugați bicarbonatul de sodiu și făina de porumb și amestecați până când se omogenizează.
 3. Adăugați uleiurile esențiale și continuați să amestecați.
 4. Se transferă amestecul într-un borcan și se lasă să se solidifice peste noapte în frigider sau timp de 2 ore în congelator.

Cum să folosești deodorantul tău natural de casă

Indiferent dacă optezi pentru un deodorant solid sau în cremă, aplicarea este aceeași. Luați o cantitate mică de deodorant cu degetul și aplicați-o la subraț. Deodorantul se topește la contactul cu pielea ta, făcând aplicarea ușoară și plăcută.

Cum să vă păstrați deodorantul natural de casă

Deodorantul făcut în casă se va păstra timp de aproximativ 6 luni. Cel mai bine este să îl păstrați uscat, departe de căldură și lumină. Dacă ați făcut un deodorant cremă, îl puteți păstra în frigider pentru a-i prelungi durata de valabilitate.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu