Femeile sunt expuse zilnic la aproape o mie de substante chimice asociate cu cancerul la san, arata un nou studiu

Cercetătorii de la Silent Spring Institute din Statele Unite au identificat 900 de substanțe chimice care sunt asociate cu un risc crescut de cancer de sân. Aceste substanțe chimice au fost legate de tumorile mamare prin studii pe animale și în laborator.

Femeile sunt expuse cel mai mult la aceste substanțe chimice nocive prin intermediul pesticidelor folosite pe fructe și legume, precum și prin produse cosmetice precum cremele antirid, șampoanele, vopselele de păr și săpunurile.

Dr. Jennifer Kay, toxicolog și coordonator al studiului, face apel la autorități să ia măsuri și să înlocuiască aceste substanțe chimice periculoase cu alternative mai sigure.

Pentru a reduce expunerea la aceste substanțe toxice, Dr. Kay recomandă spălarea temeinică a fructelor și legumelor, în special a celor neecologice, și reducerea la minimum a utilizării produselor cosmetice în fiecare zi.

Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer în Statele Unite, cu aproximativ 240.000 de cazuri noi diagnosticate în fiecare an. În ultima vreme, s-a înregistrat o creștere a numărului de cazuri de cancer de sân în rândul femeilor tinere cu vârsta sub 50 de ani, care nu poate fi explicată doar prin factori genetici.

Cancerul de sân este, de asemenea, a doua cauză principală a deceselor cauzate de cancer la femei, cu o rată de supraviețuire de mai puțin de 30% pentru cele diagnosticate în stadii avansate.

Pentru acest studiu, cercetătorii au analizat bazele de date care conțin mii de substanțe chimice, inclusiv cele ale Agenției Internaționale pentru Cercetarea Cancerului, ale Programului Național de Toxicologie și ale Agenției americane pentru Protecția Mediului.

Aceștia s-au concentrat asupra substanțelor asociate cu dezvoltarea tumorilor mamare la animale și asupra celor despre care se știe că activează producția de estrogen, un hormon legat de riscul de cancer de sân.

Din cele 922 de substanțe identificate, 278 au fost asociate cu tumorile mamare la animale, în timp ce alte 420 au fost găsite ca afectând ADN-ul celular și hormonii, reprezentând un risc și mai mare pentru sănătate.

Unele dintre aceste substanțe sunt pesticide utilizate în mod obișnuit, cum ar fi atrazina și malationul, precum și substanțe chimice folosite în vopselele de păr și în produsele cosmetice.

Dr. Kay subliniază importanța sensibilizării cu privire la utilizarea pe scară largă a acestor substanțe chimice și face apel la organizațiile de reglementare să își asume responsabilitatea.

Deși este posibil ca expunerea la cantități mici din aceste substanțe chimice pe termen scurt să nu crească semnificativ riscul de cancer de sân, Dr. Kay și colegii săi consideră că nu este etic să se aștepte studii definitive pentru a dezvălui riscurile.

Ei pledează pentru instrumente mai bune pentru a prezice potențialele pericole ale substanțelor chimice. În concluzie, acest studiu evidențiază necesitatea de a înlocui substanțele chimice dăunătoare asociate cu un risc crescut de cancer de sân.

Luarea de măsuri pentru a limita expunerea, cum ar fi spălarea fructelor și legumelor și reducerea utilizării produselor cosmetice, poate ajuta la protejarea femeilor de aceste substanțe toxice.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu