Fraudă cu oregano: Comisia Europeană publică un raport cu cele mai falsificate șase condimente de pe piață

Mirodeniile și ierburile aromatice sunt un element de bază în bucătăriile din întreaga lume. Cu toate acestea, unele dintre ele se poate să fi fost falsificate, după cum a anunțat Comisia Europeană, care a detectat cazuri de fraudă.

De fapt, riscul de falsificare a fost observat la mai multe condimente, în special la oregano, dar și la altele precum piperul, chimenul sau turmericul.

Concret, Comisia Europeană a publicat un raport privind autenticitatea mai multor ierburi aromatice și condimente comercializate în Uniunea Europeană, realizat de Centrul Comun de Cercetare (CCC).

Studiul condimentelor

UE a analizat un total de 1.885 de produse pe care 21 de țări din UE le-au trimis spre analiză la centrul de cercetare, folosind apoi mai multe tehnici analitice complementare de ultimă generație. CCC a realizat un total de 9.926 de analize pe 1.885 de produse pe care cele 21 de țări din UE le-au trimis la centrul de cercetare.

Studiul s-a concentrat pe șase condimente, care au cel mai mare număr de alerte înregistrate în UE pentru probleme de autenticitate:

  • Cumin (Cuminum cyminum).
  • Turmeric (Curcuma longa).
  • Oregano (Origanum vulgare).
  • Boia de ardei iute și dulce. Ambele mirodenii aparțin aceleiași specii botanice: Capsicum annuum.
  • Piper (Piper nigrum).
  • Șofran (Crocus sativus).

Riscul de falsificare a condimentelor

Rata medie globală a probelor suspecte în acest studiu a fost de 17% (323 dintr-un total de 1.885 de probe analizate). Oregano este unul dintre condimentele în care a fost depistată cea mai mare problemă de falsificare, în timp ce boaiua de ardei iute este cea mai puțin expusă riscului.

„Riscul de contaminare, în general cu frunze de măslin, a fost observat în aproape jumătate din cazuri. Pentru OCU, că aproape jumătate din oregano vândut în Europa este falsificat este o problemă gravă, motiv pentru care solicită un control mai mare”, scrie organizația.

Principalul risc este că falsificarea se face prin amestecarea acestor condimente cu alte plante nedeclarate, ceea ce poate reprezenta o problemă pentru persoanele alergice sau sensibile la aceste alte substanțe.

Pe de altă parte, în 2% din probele analizate au fost depistați coloranți neautorizați, în special în șofran.

Oricare ar fi practica frauduloasă, aceasta reprezintă o înșelăciune pentru consumator, care plătește un preț ridicat pentru un produs cu caracteristici inferioare.

Articol util? Dă-l mai departe!