Fructul care ajuta cel mai mult la cresterea imunitatii: de ce ar fi bine sa mananci doua pe zi

Kiwi este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai sănătoase alimente pe care le poți mânca. Experții sugerează că includerea kiwi în dieta zilnică, fie ca gustare la prânz, fie ca desert, poate avea numeroase beneficii.

Un studiu recent publicat în Foods a descoperit că, consumând două kiwi SunGold în fiecare zi, timp de șase săptămâni, timp de șase săptămâni, a crescut semnificativ aportul de acid ascorbic, cunoscut și sub numele de vitamina C, cu 150 mg pe zi.

Spre deosebire de kiwi verde, pe care îl întâlnim în mod obișnuit, kiwi SunGold sunt de culoare galbenă. O bucată de 80 g de kiwi SunGold conține 130 mg de vitamina C, în timp ce varietatea verde conține 70 mg și este puțin mai mică.

În afară de diferența de culoare și mărime, kiwi SunGold au, de asemenea, o coajă netedă, fără păr, în comparație cu pielea maro pufoasă, forma ovală și interiorul verde al kiwi verzi. Kiwi aurii au peste 290% din doza zilnică recomandată de vitamina C.

Deși cercetarea a implicat un grup mic de 24 de bărbați sănătoși cu vârste cuprinse între 25 și 60 de ani, fără antecedente de diabet sau intoleranță la glucoză, rezultatele au fost promițătoare.

Nu numai că participanții au înregistrat niveluri crescute de vitamina C, dar și aportul lor de fibre s-a îmbunătățit, iar biomarkerii lor inflamatori și metabolici nu au fost afectați.

În plus față de efectele pozitive asupra nivelului de vitamina C și a sănătății generale, s-a constatat că kiwi, în special varietatea aurie, ameliorează simptomele răcelii. Persoanele care au consumat patru kiwi pe zi au raportat o congestie și dureri de gât mai ușoare în comparație cu cele din grupul de control.

Mai mult, persoanele care au consumat kiwi zilnic au experimentat o rezolvare mai rapidă a simptomelor de răceală. Cercetările au arătat, de asemenea, că un consum regulat de kiwi poate crește nivelul de colesterol HDL (cunoscut în mod obișnuit ca fiind colesterolul „bun”), poate scădea trigliceridele și poate reduce tensiunea arterială.

Pentru beneficii optime pentru sănătate, experții recomandă consumul a două fructe de kiwi pe zi. Cu toate acestea, este important de reținut că kiwi poate fi un alergen puternic.

Dacă aveți simptome precum mâncărimi în gât, vărsături, limba umflată, probleme de înghițire, urticarie sau dificultăți de respirație după ce ați consumat kiwi, este esențial să solicitați sfatul medicului.

Merită menționat faptul că supermarketurile din România oferă și kiwi SunGold, dar dacă acesta nu este disponibil, varietatea verde obișnuită este în continuare o alegere extrem de hrănitoare. În concluzie, kiwi este un fruct incredibil de sănătos, cu multe beneficii valoroase pentru sănătate.

Încorporarea kiwi în dieta zilnică nu numai că poate crește aportul de vitamina C, dar poate îmbunătăți și consumul de fibre și poate avea efecte pozitive asupra biomarkerilor inflamatori și metabolici. Nu uitați să vă bucurați de kiwi cu moderație, deoarece acesta poate provoca alergii la unele persoane.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu