Ganglionii de la subraț sunt inflamați, ai stări de oboseală? De vină poate fi infecția cu o bacterie periculoasă transmisă de pisici

Ganglionii inflamați sunt adesea primul simptom al infecției cu bacteria Bartonella Henselae, care este prezentă în saliva pisicii. Purtătoare ale acestei bacterii sunt de cele mai multe ori animalele cu vârsta mai mică de un an. Infecția poartă denumirea de boala zgârieturii de pisică, boala ghearelor de pisică sau limfoadenita subacută regională.

Dr. Anca Elena Ianițcaia, medic specialist boli infecțioase la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, explică modul în care se transmite bacteria de la pisică la om, cum se manifestă limfoadenita subacută regională și ce trebuie să facem dacă am fost zgâriați de o pisică infectată.

Ganglionii axilari sunt cel mai frecvent afectați! Cum se transmite Bartonella

Cel mai adesea transmiterea bacteriei la om are loc prin mușcătura sau zgârietura de pisică.

Bacteria însă poate pătrunde în organismul uman și dacă pisica infectată linge o rană deschisă de la nivelul pielii.

„După o incubație de 1-2 săptămâni, boala debutează cu o leziune primară ce apare sub forma unei papule sau pustule mici, eritematoasă, nedureroasă, care se dezvoltă la locul inoculării (la locul mușcăturii sau al zgârieturii)”, spune medicul.

În decurs de 1-3 săptămâni apare limfadenopatia regională. Ganglionii afectați sunt măriți în volum și devin dureroși, câteodată fiind însoțiți de eritem la nivelul tegumentului.

Ganglionii axilari sunt cel mai frecvent afectați, urmați de cei ai capului sau gâtului și, ulterior, cei inghinali sau femurali.

„Manifestările generale includ febră, frisoane, cefalee, mialgii, inapetență, astenie. Mai rar pot să existe scăderi ponderale, transpirații nocturne, deglutiție dureroasă, paralizie a mișcărilor verticale ale globilor oculari și chiar dureri abdominale”, adaugă medicul infecționist.

Persoanele cu imunitatea scăzută ar putea avea nevoie de antibiotice

Diagnosticul se susține pe baza datelor anamnestice (prezența în istoric a mușcăturii sau zgârieturii de pisică), clinice (prezența leziunii de inoculare, evidențierea ganglionilor măriți) și de laborator (teste serologice pentru detectarea anticorpilor specifici).

„Pentru majoritatea pacienților boala este asimptomatică, se remite fără o intervenție medicală. În cazul pacienților cu sistem imunitar slăbit este necesar, însă, tratamentul antibiotic, durata acestuia depinzând de evoluția clinică”, afirmă medicul.

Singura metodă sigură de prevenție este evitarea contactului cu pisicile posibil infectate. Astfel, se recomandă tăierea unghiilor și deparazitarea pisicilor.

Dacă ați fost mușcat sau zgâriat de pisică, spălați-vă imediat pe zona respectivă cu apă și săpun, folosiți soluții dezinfectante, apoi prezentați-vă la o clinică de boli infecțioase pentru o evaluare medicală.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu