Gripa porcină – Tot ce trebuie să știi despre această boală

Gripa porcină este o boală a porcilor care poate, în cazuri rare, să fie contractată de om. Este o boală respiratorie foarte contagioasă, cauzată de unul dintre numeroasele virusuri de gripă A.

Boala se răspândește printre porci prin contact direct și indirect, prin aerosoli și poate fi contractată de la porcii care sunt bolnavi, însă nu au simptome. În multe părți ale lumii, porcii sunt vaccinați împotriva gripei porcine.

Cel mai adesea, gripa porcină aparține subtipului de gripă H1N1, însă virușii de gripă porcină pot să aparțină și altor subtipuri, cum ar fi H1N2, H3N1 și H3N2. Epidemia de gripă porcină din 2009, care a infectat oameni, aparținea subtipului H1N1.

Este important de remarcat că, deși s-a dezvoltat la porci, virusul pandemiei din 2009 nu era derivat în totalitate de la porci. Virusul conține o combinație de gene de gripă de la păsări, porci și oameni.

Gripa porcină este adeseori neidentificată la oameni

Iată niște informații-cheie despre gripa porcină:

  • Gripa porcină aparținea de obicei subtipului de gripă H1N1. Însă, din 2017, subtipul H1N2 a devenit dominant.
  • Cel mai comun mod prin care un om contractează gripa porcină este prin contactul cu porcul.
  • Există acum un vaccin pentru gripa porcină, vaccin care este inclus printre injecțiile standard de sezon.
  • Simptomele gripei porcine includ tuse, frisoane și dureri asemănătoare cu cele ale gripei sezoniere.

Simptomele gripei porcine

La oameni, simptomele gripei porcine sunt similare cu cele ale gripei obișnuite și includ:

Gripa porcină este transmisă la oameni în principal prin contactul cu porcii infestați

Mai rar, o persoană care suferă de gripă porcină poate să aibă stări de vomă și diaree. Simptomele pot fi combătute cu tratamentele aplicate pentru gripa obișnuită. Totuși, un doctor ar trebui să consulte pacientul pentru a confirma că acesta suferă de gripă porcină și pentru a-l sfătui cum să combată simptomele.

Vaccinul împotriva gripei porcine

A fost produs deja un vaccin pentru a proteja oamenii de varietatea H1N1 a gripei porcine. Vaccinul a fost introdus după o pandemie de gripă porcină din 2009 și 2010. Statutul gripei porcine s-a schimbat de la cel de pandemie la cel de tip sezonier de gripă.

Pacienții care au peste 10 ani au nevoie de o singură doză de vaccin, cu toate că unii medici recomandă două doze pentru copiii mai mici de 10 ani, doze administrate la distanță de patru săptămâni.

Persoanele cu alergie la ouă și copiii cu astm sever riscă să aibă reacții adverse la acest vaccin și ar trebui să consulte un medic cu privire la oportunitatea vaccinării. Există metode speciale prin care organismele celor care au astfel de reacții sunt făcute să tolereze vaccinul.

Tratament pentru gripa porcină

Există anumite medicamente disponibile, care pot trata eficient gripa porcină. Cele două tratamente de bază sunt adamantanele, inclusiv amantadina și rimantadina și medicamentele care inhibă proteina de gripă numită „neuraminidază”, cum ar fi oseltamivirul și zanamivirul Însă cei mai mulți oameni care suferă de gripă porcină își revin complet, fără să fie nevoie de îngrijire medicală.

Cauzele gripei porcine

Există doar câteva cauze ale gripei porcine la oameni. Acestea sunt:

  1. Contactul cu porcii infectați. Aceasta este cea mai comună cauză de contractare a gripei porcine. Contactul cu porcii infestați face ca probabilitatea transmiterii bolii să crească.
  2. Contactul cu oamenii infectați. Aceasta este o modalitate mult mai puțin comună de a contracta gripa porcină, însă acest risc există, mai ales în cazul contactului apropiat cu o persoană infectată.

În cazurile în care oamenii au infectat alți oameni, contactul apropiat cu persoana infectată era necesar și infectarea a avut loc aproape întotdeauna în grupuri închise de oameni.

gripa porcina vaccin_compressed
OMS a făcut pași în crearea acestui vaccin, dar unii pacienți cărora le-a fost administrat au suferit reacții adverse

Factorii de risc

Unii oameni au un risc mai crescut de a contracta gripa porcină decât alții. Printre aceștia se numără:

  • persoanele cu vârsta de peste 65 de ani
  • copiii sub 5 ani
  • persoanele cu boli cronice
  • femeile însărcinate
  • adolescenții cărora le sunt administrate pe termen lung tratamente cu aspirină
  • oricine are un sistem imunitar slăbit

Diagnostic

Gripa porcină este de cele mai multe ori diagnosticată prin observarea simptomelor. Există și un test rapid, numit „test de diagnostic rapid pentru gripă”, care poate ajuta la identificarea gripei porcine. Însă aceste teste variază ca eficacitate și pot arăta un rezultat negativ, deși gripa este prezentă. Teste cu o acuratețe mai mare sunt disponibile în laboratoarele specializate.

Totuși, la fel ca în cazul gripei sezoniere, simptomele sunt adeseori ușoare și trec de la sine. Cei mai mulți oameni nu sunt testați în privința gripei porcine, deoarece tratamentul ar fi același, indiferent de rezultatul testului. Dacă simptomele sunt ușoare, este puțin probabil că se va descoperi vreo legătură cu gripa porcină, chiar dacă virusul este prezent.

Remedii pentru acasă

Cum nu există un singur remediu, se pot lua măsuri acasă pentru a preveni gripa porcină și pentru a reduce simptomele în cazul în care o persoană contractează virusul. Acestea includ:

  • spălarea regulată a mâinilor cu săpun
  • un somn îndestulător
  • practicarea exercițiilor fizice
  • managementul stresului
  • consumul de lichide
  • o dietă echilibrată
  • evitarea contactului cu suprafețele care ar putea fi contaminate de virus

Nu te apropia de cei care sunt bolnavi și stai departe de locurile aglomerate dacă există o epidemie de gripă în zona în care locuiești.

Cum să reduci răspândirea infecției? Dacă o persoană este infectată, este important să urmeze aceste reguli pentru a preveni răspândirea virusului:

  • să limiteze contactul cu alți oameni
  • să nu meargă la muncă sau la școală
  • când strănută sau tușește, să își acopere gura cu un șervețel. Dacă nu are un șervețel la îndemână, să își acopere gura și nasul
  • să arunce la gunoi șervețelele folosite
  • să se spele regulat pe mâini și pe față
  • să păstreze curate toate suprafețele pe care le atinge
  • să urmeze toate instrucțiunile medicului

Informații suplimentare despre gripa porcină

Ocazional, virusurile contractate de la porci duc la apariția unei epidemii printre oameni. Fiindcă simptomele gripei porcine sunt asemănătoare cu cele ale gripei sezoniere, adeseori prezența gripei porcine la oameni nu este detectată. Dacă este descoperită, acest lucru se întâmplă de obicei în perioada apariției gripei sezoniere.

Este inofensiv să consumi produse din carne de porc, atâta timp cât sunt gătite corespunzător

Exemple de ocazii în care gripa porcină s-a transmis la oameni

De când Organizația Mondială pentru Sănătate a implementat Regulamentul Internațional pentru Sănătate, în 2007, această entitate a fost notificată de existența unor cazuri de gripă porcină din Statele Unite și Spania. În martie și aprilie 2009, cazurile de gripă porcină H1N1 la oameni au fost raportate pentru prima dată în California și Texas.

Mai târziu, și alte state au raportat cazuri. Un număr semnificativ de cazuri în aceeași perioadă a fost raportat în Mexic – începând cu Mexico City și apoi în diferite părți ale țării. Și mai multe cazuri au fost raportate în Europa, Canada și Noua Zeelandă, mai ales de către persoane care călătoriseră în Mexic.

Pot să mănânc carne de porc și produse din carne de porc?

Dacă produsele din carne de porc au fost mânuite cu grijă, transmiterea gripei porcine către oameni nu este posibilă. Gătirea cărnii de porc la o temperatură de 70 de grade Celsius ucide virusul. Produsele din carne de porc pot fi mâncate în siguranță.

Există riscul unei alte pandemii?

Oamenii care nu se află în contact cu porcii nu au în general imunitate la virușii gripei porcine. Este mai puțin probabil că vor preveni o infecție virală. Dacă virusul infectează destui oameni dintr-o anumită zonă, riscul unei pandemii de gripă crește semnificativ.

Este greu de prezis ce efect va avea o altă pandemie de gripă asupra populației umane globale. Acest lucru depinde de agresivitatea virusului, de imunitatea oamenilor, de tipul de virus responsabil de pandemie și de un număr de alți factori.

Vor fi vaccinurile curente eficiente împotriva gripei porcine?

Vaccinul împotriva gripei porcine este acum inclus printre vaccinurile sezoniere împotriva gripei. Virusurile gripei se schimbă și se adaptează mereu. Organizația Mondială a Sănătății spune că are nevoie de cât mai multe virusuri posibil ca să poată izola candidatul cel mai probabil și să dezvolte un vaccin. Vaccinurile antigripale curente sunt eficiente împotriva multor tipuri de gripă porcină.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu