Helicobacter pylori: cum ne apărăm împotriva bacteriei care cauzează ulcerul

Infecția cu Helicobacter pylori (H. pylori) apare atunci când bacteria H. pylori vă infectează stomacul. Acest lucru se întâmplă de obicei în copilărie. O cauză frecventă a ulcerului gastroduodenal, infecția cu H. pylori poate fi prezentă la mai mult de jumătate dintre toți oamenii din întreaga lume.

Majoritatea oamenilor nu își dau seama că au infecția cu H. pylori deoarece nu se îmbolnăvesc niciodată. Dacă prezentați semne și simptome de ulcer peptic, medicul dumneavoastră vă va testa probabil pentru depistarea infecției cu H. pylori. Dacă aveți o infecție cu H. pylori, aceasta poate fi tratată cu antibiotice.

Simptomele unui ulcer cu H. pylori

Majoritatea persoanelor infectate cu H. pylori nu vor avea niciodată semne sau simptome. Nu se știe cu exactitate de ce, dar este posibil ca unele persoane să se nască cu o rezistență mai mare la efectele dăunătoare ale H. pylori.

Când apar semne sau simptome de H. pylori. pylori, acestea pot include:

 • Dureri sau arsuri în abdomen
 • Dureri abdominale care se înrăutățesc atunci când stomacul este gol
 • Greață
 • Pierderea poftei de mâncare
 • Râgâieli frecvente
 • Balonare
 • Pierdere nedorită în greutate

Când să solicitați asistență medicală

Consultați medicul dacă observați semne și simptome persistente care vă îngrijorează. Solicitați imediat ajutor medical dacă prezentați:

 • Dureri abdominale severe sau persistente
 • Dificultăți la înghițire
 • Scaune cu sânge sau negre și gudronate
 • Vărsături cu sânge sau negre sau negre sau asemănătoare cu zațul de cafea

Cauzele ulcerului: cum vă infectați cu bacteria H. pylori

Modul exact în care H. pylori infectează pe cineva este încă necunoscut. Bacteria H. pylori poate fi transmisă de la o persoană la alta prin contact direct cu saliva, voma sau fecalele. H. pylori poate fi, de asemenea, răspândită prin alimente sau apă contaminate.

Factori de risc

Infecția cu H. pylori este adesea dobândită în copilărie. Factorii de risc pentru infecția cu H. pylori sunt legați de condițiile de viață din copilărie, cum ar fi:

 • Viața într-un mediu aglomerat
 • Riscul de infecție cu H. pylori este mai mare dacă locuiți într-o casă cu multe alte persoane
 • Lipsa unei surse de apă curată
 • Existența unei surse de apă curentă curată ajută la reducerea riscului de infectare cu H. pylori
 • Persoanele care trăiesc în țările în curs de dezvoltare, unde condițiile de viață aglomerate și insalubre pot fi mai frecvente, au un risc mai mare de infectare cu H. pylori
 • Dacă cineva cu care trăiți are infecție cu H. pylori, este mai probabil să aveți și dumneavoastră infecție cu H. pylori

Complicații cauzate de bacteria H. pilori

Complicațiile asociate cu infecția cu H. pylori includ:

ulcer

H. pylori poate afecta mucoasa protectoare a stomacului și a intestinului subțire. Acest lucru poate permite acidului gastric să creeze o rană deschisă (ulcer). Aproximativ 10% dintre persoanele cu H. pylori vor dezvolta un ulcer.

Inflamația mucoasei stomacale

Infecția cu H. pylori poate irita stomacul și provoca inflamație (gastrită).

Cancerul de stomac

H. pylori este un factor de risc important pentru unele tipuri de cancer de stomac.

Prevenirea infecției cu H. pylori

În zonele din lume în care infecția cu H. pylori și complicațiile acesteia sunt frecvente, medicii testează uneori persoanele sănătoase pentru H. pylori. Dacă există vreun beneficiu pentru testarea infecției cu H. pylori atunci când nu există semne sau simptome de infecție este controversat în rândul medicilor.

Dacă sunteți îngrijorat de infecția cu H. pylori sau credeți că aveți un risc ridicat de cancer de stomac, discutați cu medicul dumneavoastră. Împreună, puteți decide dacă ați putea beneficia de un screening pentru H. pylori.

Testele și procedurile utilizate pentru a determina dacă aveți o infecție cu H. pylori includ

Testul de sânge

O analiză a unei probe de sânge poate dezvălui prezența unei infecții active sau anterioare cu H. pylori în corpul dumneavoastră. Cu toate acestea, testele de respirație și testele de scaun sunt mai eficiente decât un test de sânge în detectarea infecțiilor active cu H. pylori.

Testul respirației

În cadrul unui test de respirație, înghițiți o pastilă, un lichid care conține molecule de carbon marcate. Dacă aveți o infecție cu H. pylori, carbonul este eliberat atunci când soluția este descompusă în stomac.

Corpul dumneavoastră absoarbe carbonul și îl expulzează atunci când expirați. Medicul dumneavoastră folosește un dispozitiv special pentru a detecta moleculele de carbon.

Medicamentele antiacide cunoscute sub numele de inhibitori ai pompei de protoni (IPP), subsalicilatul de bismut și antibioticele pot interfera cu acuratețea acestui test. Medicul dumneavoastră vă va cere să întrerupeți administrarea acestor medicamente timp de o săptămână sau două înainte de efectuarea testului. Acest test este disponibil pentru adulți și copii.

Testul de scaun

Un test de laborator numit test de antigen în scaun caută proteine străine (antigeni) asociate cu infecția cu H. pylori în scaunul dumneavoastră. Ca și în cazul testului respirator, IPP-urile și subsalicilatul de bismut pot afecta rezultatele acestui test. Prin urmare, medicul dumneavoastră vă va cere să nu le mai luați timp de două săptămâni înainte de test.

Infecțiile cu H. pylori sunt de obicei tratate cu cel puțin două antibiotice diferite în același timp. Aceasta pentru a preveni dezvoltarea rezistenței bacteriilor la un anumit antibiotic. De asemenea, medicul dumneavoastră vă va prescrie sau vă va recomanda un medicament antiacid pentru a vă ajuta mucoasa stomacului să se vindece.

Surse

 • Helicobacter pylori și cancerul. Institutul Național de Cancer. https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/infectious-agents/h-pylori-fact-sheet
 • American College of Gastroenterology guideline on the management of Helicobacter pylori infection. Colegiul American de Gastroenterologie. http://gi.org/guideline/management-of-helicobacter-pylori-infection
 • Crowe SE. Bacteriologia și epidemiologia infecției cu Helicobacter pylori. http://www.uptodate.com/home
 • Crowe SE. Indicații și teste de diagnostic pentru infecția cu Helicobacter pylori. http://www.uptodate.com/home
Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu