În apropiere de Lyon, mai exact în Bron, o inițiativă inspirată a fost realizată într-un EHPAD (azil de bătrâni), împreună cu geriatrul responsabil de monitorizarea medicală, cu personalul de îngrijire și cu rezidenții. În urmă cu 5 ani, doctorul Frédéric Rérolle a introdus homeopatia în prescripțiile medicale ale celor 120 de rezidenți. Rezultatele sunt surprinzătoare, prescripțiile de antibiotice, analgezice și antidepresive fiind reduse cu 30 până la 50%.
Unele inițiative sunt binevenite atunci când îmbunătățesc condițiile de viață ale persoanelor în vârstă. O astfel de inițiativă este experimentul desfășurat la azilul de bătrâni EHPAD „Les Landiers” din Bron. În urmă cu 5 ani, directoarea acestuia, doamna Fifis, căuta un medic pentru unitatea sa și de ce nu unul specializat în homeopatie? Au fost trimise câteva e-mailuri și, din fericire, un medic de familie homeopat a răspuns la anunț. Dr. Rérolle a ales această nouă aventură din dragoste pentru profesia sa și din pasiune pentru homeopatie. Dacă această terapie funcționează în asistența medicală primară, nu poate avea decât avantaje în cazul unui public care are probleme de sănătate foarte specifice și care este adesea multimedicamentat.
În formele acute sau cronice, homeopatia are răspunsul
Medicamentele homeopate, care nu au efecte secundare sau interacțiuni cu alte medicamente, sunt perfect potrivite pentru persoanele în vârstă în situații atât de diverse precum :
Forma acută: pentru tratarea simptomelor legate de boli respiratorii, tulburări digestive, sindroame gripale, traumatologie (căderi și șocuri) sau tulburări de dispoziție și anxietate.
În sprijinul bolilor de lungă durată, cum ar fi insuficiența cardiacă, Parkinson și Alzheimer.
Homeopatia întărește sau completează tratamentele tradiționale pentru a atenua simptomele și efectele secundare și chiar le poate reduce în anumite cazuri, fără a pune în pericol pacientul. În mod clar, beneficiile homeopatiei pentru persoanele în vârstă sunt multiple. Ele pot fi măsurate în termeni de reducere a efectelor secundare ale medicamentelor, de reducere a grețurilor, a perioadelor de imobilizare la pat, a căderilor, de îmbunătățire a stării fizice și psihologice generale și, în sfârșit, de o mai mare independență.
Personalul medical se familiarizează și cu homeopatia
Echipa de îngrijire a integrat, de asemenea, homeopatia în rutina zilnică. În special asistentele medicale. Justine Dubois, asistentă medicală la acest HEPAD, spune că, la sosirea doctorului Rérollle, nu știa nimic despre homeopatie și chiar privea cu uimire această practică. Dar foarte repede, având în vedere efectele zilnice observate asupra pacienților, a început și ea să învețe despre această terapie și acum este mai în măsură să înțeleagă mai bine rețetele medicului și să le facă rezidenții să le ia în mod regulat, explicându-le ce este un anumit medicament homeopat și de ce este util să îl ia. Este un beneficiu în plus în ceea ce privește sprijinul și bunăstarea rezidenților”, spune ea.
Seniori care doresc să se înscrie în acest EHPAD datorită tratamentelor homeopate.
Acest tip de medicament devine din ce în ce mai standardizat, în ciuda unor eșecuri, cum ar fi cea mai recentă de-rembursare. Prin urmare, nu este de mirare că, așa cum subliniază Dr. Rérolle și directorul instituției, „există acum persoane care sunt conștiente de tipul de sprijin pe care îl oferim și care, prin urmare, cer să se alăture HEPAD-ului nostru. Este un adevărat motiv de mândrie și ne întărește dorința de a continua pe această cale”.
Este un mesaj pentru toate urechile, pentru că Dr. Rérolle, în vârstă de 70 de ani, se va bucura în curând de o binemeritată pensionare.