La fel ca în cazul tuturor bolilor, prevenirea este cel mai bun remediu în ceea ce privește cancerul colorectal. Cancerul de colon și cancerul rectal sunt, în general, grupate împreună sub denumirea de cancer colorectal, deoarece ambele sunt boli ale intestinului gros. Prin urmare, o prevenire eficientă are un potențial enorm de îmbunătățire a sănătății indivizilor și a publicului în ansamblu.
Iată care sunt cele mai eficiente 7 metode de prevenire a cancerului de colon și rectal.
1. Menținerea unei greutăți sănătoase
Bărbații și femeile care sunt supraponderali sau obezi sunt mai predispuși la cancer colorectal. Pericolul pare să fie deosebit de ridicat în cazul bărbaților, în special al celor care acumulează kilograme în plus în jurul taliei. Un studiu publicat în octombrie 2018 în revista JAMA Oncology a urmărit starea de sănătate a peste 85.000 de femei timp de 22 de ani și a constatat că, cu cât indicele de masă corporală (IMC) al unei femei este mai mare, cu atât mai mare este riscul de a dezvolta cancer colorectal înainte de vârsta de 50 de ani. Studiul a relevat că femeile cu vârste cuprinse între 20 și 49 de ani considerate supraponderale sau obeze aveau un risc de până la două ori mai mare de a dezvolta cancer colorectal într-un stadiu incipient, în comparație cu femeile cu cel mai mic IMC.
2. Faceți mai multe exerciții fizice, mai intens
Exercițiile fizice regulate și moderate, adică exercițiile fizice care cresc ușor ritmul cardiac, cum ar fi mersul pe jos în pas vioi, reduc riscul de cancer de colon și rectal. Dar exercițiile fizice viguroase sunt cele care par să ofere cele mai mari beneficii. Un studiu efectuat pe mai mult de 1,4 milioane de persoane, publicat în iunie 2016 în revista JAMA Internal Medicine, a constatat că nivelurile mai ridicate de activitate fizică, în comparație cu cele mai scăzute, au fost asociate cu un risc cu 16% mai mic de cancer de colon și cu un risc cu 13% mai mic de cancer rectal.
3. Regândiți-vă dieta: creșteți consumul de fructe și legume
Numeroase studii au confirmat că dieta joacă un rol în multe cazuri de cancer colorectal. Consumul de carne roșie (carne de vită și de miel) și de anumite tipuri de carne procesată (cum ar fi cârnații și crenvurștii) pare să crească riscul de cancer colorectal, astfel încât este logic să limitați aceste alimente. Dietele bogate în fructe și legume par să reducă riscul de cancer de colon și rectal. Pentru a preveni boala, creșteți consumul de fructe și legume. O serie de studii importante au sugerat că fibrele alimentare pot reduce riscul de cancer colorectal.
4. Evitați să beți prea mult alcool
Consumul moderat sau intens de alcool a fost asociat cu un risc mai mare de cancer de colon și rectal. Dovezile privind această legătură sunt în general mai puternice la bărbați decât la femei, dar studiile au arătat o legătură între sexe.
5. Nu fumați o țigară
Majoritatea oamenilor știu că fumatul crește riscul de cancer pulmonar, dar sunt mai puțin conștienți de legătura acestuia cu cancerul de colon și rectal.
6. Luați aspirină sau un alt medicament antiinflamator nesteroidian, dar numai cu permisiunea medicului dumneavoastră.
Există dovezi solide că persoanele care iau aspirină sau alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi aspirina, își reduc riscul de cancer colorectal. Cu toate acestea, beneficiile potențiale trebuie să fie puse în balanță cu posibilele efecte secundare, dintre care unele sunt destul de grave, cum ar fi ulcerul gastric.
7. Efectuați periodic teste de screening pentru cancerul de colon
Testele de screening sunt concepute pentru a identifica cancerul colorectal la persoanele care nu prezintă simptome tipice, cum ar fi scaunele cu sânge sau durerile abdominale. Acestea pot detecta cancerul colorectal într-un stadiu incipient și pot identifica polipi colorectali precanceroși (excrescențe anormale). Există două tipuri de teste de screening: testele bazate pe scaun și examinările vizuale. Testele de screening pe bază de scaun analizează probele de scaun pentru sânge ocult (ascuns) sau secțiuni anormale de ADN.
Este destul de ușor să luați probe acasă și să le trimiteți la un laborator medical. Dar testele trebuie efectuate destul de des, chiar în fiecare an. Există o serie de examinări colorectale vizuale diferite, dar standardul de aur este colonoscopia. În timpul acestei proceduri, în timp ce pacientul este sedat, medicii examinează interiorul colonului și al rectului cu ajutorul unui dispozitiv introdus prin anus: un tub lung și flexibil cu o cameră video minusculă la capăt. Înainte de această procedură, pacienții trebuie să își curețe colonul și rectul, ceea ce presupune consumul unei soluții laxative puternice.
În timpul unei colonoscopii, medicii pot îndepărta și biopsia orice polipi pe care îi găsesc, ceea ce permite să se stabilească dacă o excrescență este canceroasă, precanceroasă sau benignă. Îndepărtarea polipilor depistați prin screening este unul dintre motivele pentru care ratele mortalității prin cancer colorectal au scăzut în ultimele decenii. Screeningul colorectal oferă, de asemenea, avantajul de a detecta și trata cancerul colorectal atunci când acesta este încă localizat, adică atunci când nu s-a extins dincolo de intestinul gros. Cancerul detectat și tratat în acest stadiu incipient are o rată de supraviețuire la cinci ani de aproximativ 90%.
Sursa
Citește și Pierderea memoriei: activitatea fizică stimulează memoria Care este cel mai bun tip de exercițiu fizic pentru a îmbătrâni frumos Oxitocina: hormonul empatiei și al bunăvoinței Stilul de viață sedentar: risc de cancer cu 80% mai mare