Iată care sunt cancerele la care sunteți cel mai expus în funcție de etnia dumneavoastră

Cancerul, în prezent a doua cauză principală de deces în lume, este o boală complexă și multifactorială. De exemplu, se știe că factori precum alimentația, consumul de alcool sau de tutun și genetica joacă un rol în riscul de a dezvolta cancer.

Printre altele, nu este surprinzător faptul că originea etnică și geografică a oamenilor este importantă în evaluarea riscului de cancer. Un studiu britanic publicat recent în Nature face lumină asupra acestei întrebări.

O relație complicată

Determinarea relației dintre etnia (sau, mai corect, originea) unei persoane și riscul de cancer nu este simplă. Pe de o parte, este foarte dificil să se definească limitele fiecărui grup uman, fie pe baza unor criterii genetice, sociale sau geografice. De fapt, în acest caz, ea a fost stabilită pe baza modului în care oamenii s-au definit la recensământ, întrucât datele folosite au fost extrase din sistemul public de sănătate britanic.

În plus, după cum avertizează autorii studiului, dincolo de fondul genetic al fiecărui grup, originea oamenilor este legată și de disparități culturale, socio-economice și de stil de viață, mai ales atunci când eșantionul este prelevat într-un anumit loc.

Nu trebuie pierdut din vedere faptul că rezultatele lucrării sunt pur statistice și nu neapărat direct cauzale, iar ceea ce se aplică la populația din Marea Britanie nu se aplică neapărat în altă parte. Chiar și așa, oferă repere valoroase pentru a lua în considerare posibilii factori de risc de cancer care pot îmbunătăți prevenirea și gestionarea clinică a cancerului la persoane.

Risc de cancer în funcție de etnie

În acest sens, cercetătorii au constatat că persoanele autoidentificate de origine etnică europeană (în principal din Europa, America de Nord sau anumite țări din Oceania), grupate ca fiind de culoare albă, prezentau cel mai mare risc de cancer. În comparație, cei care au declarat că sunt de origine africană, afro-americană sau afro-caribiană (grupați ca fiind de culoare) au avut un risc cu 4% mai mic; iar cei de origine asiatică (Orientul Mijlociu, Asia Centrală, Asia de Nord și Orientul Îndepărtat) au avut un risc de cancer cu 38% mai mic; și, în cele din urmă, cei cu origini mixte (inclusiv, printre alte zone ale lumii, majoritatea persoanelor din America Latină) au avut un risc cu 40% mai mic.

Prin tipul de cancer, cele mai frecvente tipuri de cancer au fost comune tuturor grupurilor: plămân, intestin, sân și prostată.

Toate grupurile, totuși, au avut un risc mai mare de anumite tipuri de cancer decât alte grupuri. Pentru persoanele de origine africană, acestea au fost mielomul, cancerul de prostată, cancerul de stomac și cancerul de ficat. Pentru persoanele de origine asiatică, acestea au fost cancerul de ficat, limfomul Hodgkin și cancerul tiroidian; pentru cele de origine mixtă, riscurile notabile au fost cancerul de intestin, cancerul de rinichi, cancerul ovarian și cancerul pancreatic; și, în sfârșit, persoanele de origine europeană au avut un risc mai mare de melanom, cancer esofagian, cancer de vezică urinară și cancer pulmonar.

Articol util? Dă-l mai departe!