Medicii stomatologi avertizează întotdeauna că o bună sănătate orală se obține cu un periaj bun. În Spania, se estimează că peste 30 de milioane de persoane suferă de carii dentare, aceasta fiind principala și cea mai răspândită afecțiune din țara noastră. De asemenea, tinde să apară la copii și tineri, motiv pentru care o educație corectă privind curățarea dentară este esențială în primii ani de viață.
Aceste boli bucale, care sunt uneori atât de enervante, pot fi evitate într-un mod foarte simplu: prin menținerea igienei în gură. Medicii stomatologi recomandă să vă spălați pe dinți de cel puțin trei ori pe zi. Problema apare atunci când există intenția, dar nu și buna practică. Și, de fapt, se fac adesea multe greșeli atunci când vine vorba de a ne lua periuța de dinți.
Folosirea periei greșite și nu schimbarea acesteia
Dacă mergeți la supermarket sau la o farmacie, veți vedea că există diferite varietăți de periuțe de dinți. Primul lucru pe care ar trebui să îl faceți este să vă întrebați medicul dentist care este cea mai potrivită pentru dumneavoastră. Există trei texturi: dură, medie sau moale. Cea mai recomandată de stomatologi este cea medie, deoarece îndepărtează placa bacteriană de pe dinți și nu deteriorează gingiile. Chiar și așa, dacă aveți sensibilitate extremă sau sângerare, este esențial să alegeți periuța moale.
Sângerarea gingiilor vă poate împiedica calitatea vieții și poate fi o sursă de infecție. O altă greșeală frecventă este aceea de a nu-ți schimba periuța de dinți. Aceasta ar trebui înlocuită cu una nouă la fiecare trei luni și mai ales atunci când aveți o gripă sau un proces bacterian, deoarece aceasta ar putea lăsa reziduuri și agrava situația.
Nu vă periați în mod corect
Stomatologii sunt clari în ceea ce privește timpul și forma. Un periaj bun trebuie să dureze cel puțin 2 minute și să urmeze aceeași mișcare verticală. Gingiile noastre sunt mai predispuse la deteriorare dacă o facem pe orizontală. În plus, ar trebui să vă concentrați pe curățarea atât a zonei exterioare, cât și a celei interioare a dintelui, precum și să nu uitați de partea de mestecat. Un sfat bun este să împărțiți tehnica în zone diferite și să urmați aceeași rutină în fiecare zi până la finalizarea timpului recomandat.
Utilizarea excesivă a pastei de dinți
Folosind mai multă pastă de dinți nu veți avea dinți mai curați. De fapt, medicii dentiști avertizează că, cu un periaj bun și folosirea aței dentare, nu este nevoie să folosiți pastă de dinți. Dar ei le recomandă din cauza fluorurii pe care o conțin. Acest compus previne deteriorarea smalțului și face dinții mai puternici pentru a respinge acizii care provoacă carii.
În plus, medicii dentiști subliniază că după periajul cu pastă de dinți nu trebuie să se clătească cu apă. Această practică ar elimina fluorul și ar reduce astfel efectul dorit.
Nu curățați limba
De cele mai multe ori, accentul se pune pe dinți, dar cavitatea bucală este compusă și din limbă. Acest organ muscular acumulează o mulțime de bacterii pe parcursul zilei și este adesea responsabil pentru halitoză sau respirația urât mirositoare. O bună periere a limbii poate preveni multe infecții și carii. Este chiar recomandat să folosiți un răzuitor de limbă.
Fără ață dentară sau cu ață dentară
Dacă înainte se îndemna la curățarea ambelor părți ale dintelui, partea interdentară nu trebuie uitată. În cele mai multe cazuri, este foarte dificil ca periile periuței de dinți să ajungă în zona interdentară pentru o curățare corespunzătoare. Din acest motiv, este necesară folosirea aței dentare sau a aței de dinți. În timp ce prima este recomandată pentru dinții mai depărtați, cea de-a doua este recomandată pentru dinții care sunt foarte apropiați. Folosirea sa zilnică, cel puțin o dată pe zi, elimină resturile de alimente și placa bacteriană care se formează pe dinți.
Consiliul General al Medicilor Dentiști din Spania (2023, 26 aprilie). Sănătatea orală și sănătatea generală – Consejo General de Dentistas de España. https://consejodentistas.es/informacion-publica/informacion-clinica/salud-oral-y-salud-general/
Consiliul General al Medicilor Dentiști din Spania (2023b, 26 mai). Sfaturi de la dentistul dumneavoastră – Consejo General de Dentistas de España. https://consejodentistas.es/comunicacion/publicaciones/consejos-de-tu-dentista/