Iată ce se întâmplă cu organismul tău când renunți complet la alcool

Alcoolul este probabil substanța psihoactivă recreativă preferată în cultura occidentală (cu excepția posibilă a cofeinei) și este aproape omniprezent în acest mediu. Și totuși, este un drog (legal) care, în cel mai bun caz, aduce beneficii slabe sănătății noastre fizice sau mentale și, în cel mai rău caz, ne poate pune serios în pericol viața.

Ar trebui să renunț la alcool?

Renunțarea completă la alcool nu va fi niciodată rea pentru sănătatea noastră. Așa cum am subliniat, beneficiile pe care le poate aduce organismului nostru sunt puține (și adesea slab studiate) și, pe de altă parte, este o sursă de riscuri.

Cu toate acestea, trebuie spus că, în cazurile de consum (într-adevăr) moderat, în principiu, alcoolul nu trebuie să reprezinte o problemă majoră pentru sănătate, atâta timp cât avem grijă să nu escaladăm consumul și să ținem cont de condițiile noastre specifice.

Indiferent de caz, trebuie ținut cont de faptul că consecințele și modalitatea potrivită de a renunța la consumul de alcool vor varia în funcție de gradul și modul în care l-am consumat.

Ce se întâmplă cu organismul tău atunci când te oprești din consumul de alcool, dacă acesta a fost moderat

Când consumul de alcool este moderat și nu există o tulburare de dependență (alcoolism), este posibil să te oprești fără supraveghere medicală, deoarece oprirea consumului de alcool nu va cauza niciun risc sau efect negativ asupra sănătății tale.

În aceste cazuri, unul dintre posibilele beneficii pe care le poți simți este o ușoară scădere a apetitului, care se poate traduce printr-o pierdere în greutate sau, cel puțin, printr-o mai mare ușurință în controlul greutății.

De asemenea, renunțarea la consumul de alcool ne poate face să observăm o îmbunătățire vizibilă a stării pielii noastre (care ar trebui să arate mai hidratată, cu o culoare mai bună și cu mai puține coșuri sau acnee).

Unul dintre domeniile în care renunțarea la alcool este cel mai vizibil este cel al dispoziției. Starea are efecte deprimante asupra sistemului nervos central, așa că oprirea alcoolului duce, de obicei, la o creștere a energiei, la îmbunătățirea stării de spirit și a dispoziției. În plus, alcoolul înrăutățește calitatea somnului, așa că îmbunătățirea calității somnului poate contribui la creșterea energiei în timpul zilei și la o senzație mai odihnitoare.

De asemenea, alcoolul deteriorează progresiv anumite zone ale creierului legate de formarea memoriei pe termen scurt și de atenție, așa că, dacă nu este consumat, această deteriorare este încetinită și este posibil să existe chiar o oarecare recuperare și îmbunătățire a acestor facultăți.

În fine, și deși nu este ceva ce poate fi observat ca atare, persoanele care nu consumă alcool au un risc mai mic de a suferi de diverse tipuri de cancer, în special la nivelul sistemului digestiv.

Ce se întâmplă dacă consumul de alcool creează dependență

Peisajul se schimbă mult atunci când consumul de alcool face parte dintr-o tulburare de dependență (alcoolism), deoarece, deși aceste persoane sunt, fără îndoială, cele care au cea mai mare nevoie să renunțe la consumul de alcool, pe termen scurt, încetarea consumului (mai ales dacă este bruscă) poate avea consecințe neplăcute și periculoase asupra organismului și, de aceea, trebuie supravegheată și monitorizată de un profesionist calificat.

Aceasta se datorează faptului că alcoolul, pe lângă faptul că provoacă o dependență psihologică foarte puternică la consumatori, este o substanță care determină dezvoltarea unei dependențe fizice: organismul nostru se „obișnuiește” să funcționeze cu el și în absența lui suferă așa-numitul sindrom de sevraj.

Dacă acesta este cazul, este obișnuit să apară tremurături pe termen scurt, slăbiciune, dureri de cap, transpirație, hiperreflexie (reacție exagerată a sistemului nervos involuntar la stimuli), simptome gastrointestinale, tahicardie și hipertensiune. La unii pacienți, pot apărea convulsii generalizate în decurs de 6 până la 48 de ore de la întreruperea tratamentului.

Pot apărea, de asemenea, halucinoza alcoolică, o afecțiune marcată de halucinații și iluzii vizuale și auditive, coșmaruri vii și teroare. Această afecțiune, după 48 de ore, progresează de obicei spre ceea ce este cunoscut sub numele de delirium tremens, în care persoana suferă de anxietate, confuzie, coșmaruri, transpirație abundentă, depresie profundă, iluzii (credințe greșite), teroare, febră de grad scăzut, ritm cardiac crescut și ataxie. Delirul tremens sever prezintă un risc ridicat de deces.

Sub o supraveghere adecvată, aceste manifestări pot fi tratate prin abordarea simptomatologiei și prin medicamente precum benzodiazepine, fenobarbital sau propofol. Odată ce sindromul de sevraj este depășit, încep beneficiile enorme ale opririi consumului de alcool.

Persoanele care consumă alcool în mod compulsiv sau în dependență suferă o afectare cognitivă și psihosocială semnificativă, a cărei progresie încetinește atunci când se opresc, cu posibilitatea unei recuperări foarte semnificative.

În plus, acest model de utilizare implică și afectarea gravă a multor organe ale sistemului digestiv, cum ar fi ficatul și pancreasul, și poate duce chiar la afecțiuni care pun viața în pericol, cum ar fi ciroza sau pancreatita. Singura modalitate de a reduce riscul ca acest lucru să se întâmple și de a obține o recuperare a stării acestor organe este tratarea alcoolismului și renunțarea la băutură. În mod similar, riscul de a suferi de o multitudine de cancere și de alte afecțiuni, cum ar fi excesul de greutate sau obezitatea, este redus semnificativ.

Articol util? Dă-l mai departe!